Вести

Европска унија и српска опозиција

Улазак у Европу, како популарно демократе и њихови медијски посленици називају приближавање Европској унији, постала је крилатица sine qua non свих оних који грађанима Србије не могу и немају шта друго да понуде, немају чиме друго да се похвале, а планови и стратегија везани су им само за делимичну или потпуну опсену јавности животом, попут оног у Француској или Холандији, као да је само победа њихових странака довољна за остварење свега обећаног. Наравно, идолопоклонички однос према ЕУ једнако је штетан као и потпуно одбијање сарадње, разговора и приближавања у међусобним ставовима и, пре свега, интересима Србије и ЕУ. Власт у Србији, уз сву медијску доминацију и свемогуће марифетлуке, изборе је добијала на страху од лажно претпостављених сукоба политичких противника ДС и њихових сателита са богатим европским земљама, а свој лоповлук, нерад и неспособност неретко су крили иза паневропских идеја, пасоша без виза и сличних ствари за које уопште нису били заслужни. Европа им је била и остала средство за добијање избора, личних привилегија и безмало цезаристичке моћи, те се може рећи да су своју послушност, боља реч је подобност,  на спољном плану, успешно преточили у незаустављиву и беспризорну силу на унутрашњем нивоу.

 

Данас, после свих њихових победа, изборних, и пораза у реалном животу, за грађане Србије појавила се нада, а за већину представника власти озбиљан проблем, а то је Српска напредна странка. Проблем, зато што вечни чувари европске ватре у Србији никада више неће моћи да плаше народ опозицијом, евентуалним санкцијама и изолацијом. Нада, зато што су људи коначно добили реалну и рационалну алтернативу лошој власти. Зато је сусрет Николић – Рен за режим и њихове медије био проблем, а за већину људи у Србији значио наду и шансу за будућност.

Зашто мислим да је појава Српске напредне странке важна Европљанима? Разлог је једноставан. Базични курс Србије ка ЕУ неће се мењати, чиме се гарантује стабилност не само у Србији, већ и у региону. Такође, ЕУ неће зависити од способности, воље и хтења само једне политичке елите, већ ће моћи да траже такмаце на српској политичкој сцени својим дојучерашњим, или чак и данашњим миљеницима. Истовремено, мислим да су, уз бројна неслагања, задовољни чињеницом да са руководством СНС имају отворен и искрен однос.

Зашто је ЕУ важна за Србију са становишта СНС? Зато што Србија нема довољно снаге, новца и знања да покрене своју привреду без кредита и помоћи из ЕУ. Зато што српска пољопривреда може да не пропадне само ако нам буду доступни фондови ЕУ. Зато што од Европе можемо много да научимо о функционисању демократских режима и владавини права. 

Ипак, наш пут у Европу не може и не сме да прегази Србију. Лична срећа није важнија од наше државе и наша одлучност да сачувамо оно што је наше,  Уставом загарантовано, у сваком случају, уколико до тога дође, победиће све конформистичке и антидржавне идеје у Србији.

Аутор:Александар Вучић