Вести

Формирање власти у Земуну

Према Статуту Београда, Скупштина општине Земун мора бити конституисана у року од 60 дана од објављивања коначних резултата избора, који су проглашени 11. јуна, јер, у супротном, Скупштина града именује привремени орган.
Под конституисањем Скупштине општине подразумева се верификовање мандата одборницима, избор председника и секретара Скупштине.
После тога, у року од 30 дана одборници су дужни да изаберу извршне органе - председника и општинско веће, у супротном се, такође, уводи привремени орган, а председник Скупштине Београда доноси одлуку о расписивању нових избора.
Председник градске општине, према Статуту Београда, бира се на предлог председника Скупштине општине из реда одборника на четири године, тајним гласањем и већином гласова од укупног броја одборника.
Председник општине, коме након избора на то место престаје одборнички мандат, истовремено је и председник општинског већа.
Скупштина општине Земун има 57 одборника, а на ванредним локалним изборима одржаним 7. јуна ове године, Српска напредна странка освојила 23 мандата, а коалиција "За европски Земун" 19 одборничких места.
Радикали ће у Скупштини општине Земун имати шест, а коалиције СПС-ПУПС-ЈС и ДСС-НС-НП по четири одборничка места, док ће Листа за толеранцију Расима Љајића имати једног одборника.
На Вождовцу, другој београдској општини у којој су одржани ванредни избори, формирање локалне власти се не очекује ускоро.
Иако број мандата омогућава напредњацима, социјалистима и народњацима да са 31 послаником формирају већину и у Вождовцу, договора у тој општини још нема.
Због понављања избора на три бирачка места, рок за конституисање власти у тој општини је 10. август.