Вести

Гашић: Јака војска чува Србију

На војној паради, поводом 70 година од ослобођења Београда у Другом светском рату и 100 година од почетка Првог светског рата, учествовало је око 4.500 припадника Министарства одбране и Војске Србије. У свечаном дефилеу учествовали си припадници оба вида и сви родови Војске Србије, распоређени у пешадијски, моторизовани и ваздухопловни ешелон, као и ешелон бродова Речне флотиле, каже министар одбране, Братислав Гашић. Према његовим речима, припреме за овакве догађаје трају од три до пет месеци, али је наша војска параду припремала укупно 21 дан, захваљујући припадницима који су свакодневно и напорно радили. - А да је њихов труд уродио плодом, видели смо сви 16. октобра. Они су наш понос – каже министар Гашић за „СНС Информатор“.

* Шта је ново од наоружања  представљено на војној паради?

- Приказали смо средства и технику коју поседујемо, као и средства и војну опрему која ће бити уведена у оперативну употребу Војске Србије - борбено оклопно возило „бов м-11“, самоходна топ - хаубица 155мм „нора б52“, логистичко возило артиљеријског оруђа 155 мм „нора б52“, самоходна  хаубица 122 мм „соко“, вишенаменско оклопно возило „лазар 1“, вишенаменско оклопно возило „лазар 2“ и тактичка беспилотна летелица средњег долета „пегаз“. 

* Шта војно-технички споразум, који сте потписали са руском страном, доноси Војсци Србије?  

- Потписан је војно-технички споразум који представља основ за сваку наредну сарадњу са Москвом. Србија, као самостална држава, до сада није имала уговор са Русијом. Тај споразум је основ како би се даље кренуло у преговоре око опреме, и  кровни уговор за почетак било каквих даљих разговора. И до сада је постојала интензивна војна сарадња, међутим, она ће сада бити проширена на војнообразовну, војномедицинску и војнотехничку сарадњу. 

* Каква је била сарадња са руским пилотима акро групе „Стрижи“?

- Велика нам је част и задовољство што су нашу војну параду још атрактивнијом учинили руски пилоти акро групе „Стрижи“. Истакао бих да су они српским небом летели захваљујући премијеру Александру Вучићу, који је, током разговора са руским председником Владимиром Путином, то договорио. Иначе, пилоти акро групе „Стрижи“ већ су били гости нашег ваздухопловства на арео митингу, који је, поводом 100 годишњице српског ваздухопловства, одржан 2012. године на аеродрому Батајница. 

* Какав је Ваш лични утисак? Да ли сте поносни што се парада одржала, после више деценија, у време док сте Ви министар одбране?

- Сигуран сам да смо на паради сви били поносни. Још једном смо показали народу да нема разлога за бригу, јер их чува јака војска. Приказали смо способност Војске Србије за извршавање задатака из све три мисије које су јој поверене, а то су одбрана земље, учешће у мултинационалним операцијама и пружање помоћи становништву у ванредним ситуацијама.  Ово је била година у којој су наши грађани били изложени поплавама, у којима су били угрожени њихови животи и имовина. Припадници Војске Србије даноноћно су помагали и даље помажу угроженима, и ово је била прилика да се нашим грађанима прикажемо у пуном сјају, у знак захвалности за поверење које нам указују.

 

Извор: СНС Информатор