Вести

Гашић на полагању заклетве војника генерације "јун 2024"

Министар одбране Владе Републике Србије Братислав Гашић присуствовао је полагању заклетве војника на добровољном служењу војног рока генерације "јун 2024", у ваљевској касарни "Војвода Живојин Мишић".

Министар Гашић, честитајући положену заклетву војницима, рекао је да је поносан што има прилику да стане пред најмлађи строј наше војске у свечаном часу полагања војничке заклетве.

"Војничка заклетва у нашем народу има дугу традицију и узвишено значење. Полагањем заклетве војник се отаџбини заклиње чашћу - залаже своју реч као јемство војничке и људске врлине. Онај који је спреман да брани слободу и независност Србије, као темељне вредности нашег друштва, заслужује посебно поштовање. Србија је увек водила мирољубиву политику. И данас остајемо верни истим начелима. Доследно промовишемо дијалог, сарадњу, разумевање међу државама и позивамо на поштовање међународног права", рекао је министар Гашић.

Министар Гашић истакао је да смо захваљујући патриотизму, пожртвовању и вери у истину и правду, кроз бурну историју сачували земљу, традицију и културу.

"Очување тих вредности дугујемо генерацијама које долазе, следећи и чувајући слободарску идеју која је водила све наше претке. Република Србија изабрала је пут војне неутралности. Србија не жели непријатељства нити сукобе, већ мир и просперитет за цео регион. Једина улога наше војске управо и јесте заштита мира као основног предуслова развоја наше лепе земље. Нећемо бити део војничких савеза и о својој одбрани и безбедности бринућемо сами. Таква одлука проистиче из тежње да суверено доносимо све државне одлуке искључиво у складу са интересима нашег народа", нагласио је министар Гашић и додао да "због тога градимо снажну војску, опремамо је, увећавамо, бринемо о унапређењу статуса и стандарда наших припадника".

Обраћајући се родитељима војника, министар Гашић рекао је да треба да буду поносни, јер су подигли и васпитали младе људе у духу наше традиције и усадили осећај одговорности према своме роду и својој земљи.

Војницима генерације "јун 2024" министар Гашић поручио је да постају део Војске Србије, институције којој грађани наше земље највише верују.

"Својим радом, залагањем и дисциплином бићете у прилици да том поверењу и допринесете. Сваким наредним даном обуке сазреваћете и као људи и као војници. Постаћете снажан и јединствен колектив, осетићете снагу заједништва и пријатељства које ће вас везивати целог живота. Неће вам увек бити лако. Биће и зноја и напора, али кроз те изазове схватићете да у животу можете, уз труд и рад, постићи све што пожелите. Сигуран сам да међу вама има оних који ће се, након одслужења војног рока, одлучити за професионалну војничку каријеру. У томе вас охрабрујем, јер знам да је служба у Војсци Србије не само часна, већ и мудра животна одлука", истакао је министар Гашић и нагласио да где год их животни путеви буду носили, данашњи завет треба да остане у њиховом уму и у срцима.

Полагању заклетве присуствовали су шеф Кабинета министра одбране бригадни генерал Горан Момчиловић, начелник Управе за људске ресурсе (Ј-1) Генералштаба Војске Србије бригадни генерал Саво Иришкић, заменик команданта Команде за обуку пуковник Небојша Цветковић, представници округа и локалне самоуправе, Српске православне цркве, бројна родбина и пријатељи војника. Командант данашње свечаности био је командант Другог центра за обуку у Ваљеву пуковник Саша Стојиљковић.

 

 

Извор: Танјуг