Вести

Гашић открио спомен-бисту Ђорђу Михаиловићу

Министар одбране у Влади Републике Србије Братислав Гашић, са министром за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немањом Старовићем, открио је спомен-бисту Ђорђу Михаиловићу испред његове куће у оквиру Српског војничког гробља на Зејтинлику у Солуну, на државној комеморативној свечаности поводом 106. годишњице пробоја Солунског фронта.

Том приликом, у пратњи пуковника Горана Несторовића и пуковника Дејана Станишића, министар Гашић положио је венце на Српском војничком гробљу на Зејтинлику и на гроб Ђорђу Михаиловићу, дугогодишњем чувару Српског војничког гробља.

Министар Гашић, у свом обраћању, истакао је да је нешто више од годину дана протекло од када се душа Ђорђа Михаиловића, нашег чика Ђорђа, преселила у Царство небеско, међу бесмртне чете српских јунака са Солунског фронта.

"Овде, на Зејтинлику, дуже од пола века, чика Ђорђе је брижно чувао Српско војничко гробље негујући успомене на жртве најсветлије наше историје, док и сам није постао њена жива слика. У његовој појави и гласу видели смо и чули прадедове пале за идеал слободе наше једине отаџбине. Кроз њега су нам се обраћали они који не дочекаше да поново прославе своју крсну славу на своме огњишту. У тим смо речима могли чути и поуку и опомену да је слобода Србије идеал од кога се не сме одустати никад и ни по коју цену", истакао је министар Гашић.

Према његовим речима, свака жртва овде покопана заклетва је и јемство пред Господом да се у име Његово своја земља мора бранити часно и као славска икона достојно у руке предати наследницима нашим.

"Данас смо се окупили на месту где почива Ђорђе Михаиловић да одамо почаст њему и његовом делу и да се поклонимо сенима готово 7.500 наших предака чији земни остаци почивају на Зејтинлику. Ми се данас подсећамо да оно што јесмо и што имамо није са нама послато, већ се за то страдало и гинуло", поручио је министар Гашић.

Како је нагласио, чика Ђорђе је себи за живота подигао највећи споменик.

"Деценијским тихим и стрпљивим радом он је у монументални мозаик успомене на див-јунаке са Солунског фронта уградио самога себе. А ми ћемо се, као захвални савременици и потомци, у скромности овоземаљског израза, спомеником који данас откривамо поклонити његовом делу и његовој жртви. Нека Господ душу његову настани тамо где праведници почивају! Нека је вечни покој солунским јунацима! Живела Србија!" рекао је министар Гашић.

Министар Гашић уписао је у спомен-књигу на Српском војничком гробљу на Зејтинлику следеће - Смрти, они које си поразила живеће овенчани вечном славом. Живела Србија и наша славна историја!

Српска војска пробила је део Солунског фронта на Кајмакчалану 15. септембра 1918. године и тиме отпочела завршне борбе за ослобођење Србије у Првом светском рату. Пробој Солунског фронта сматра се најзначајнијим војним успехом Србије у том рату.

 

 

Извор: Танјуг