Вести

Гашић : Партнери да крену нашим стопама


Потпредседник Главног одбора СНС о очекивањима од партнера у власти и ангажовању страних кадрова. Српски политичари морају да схвате како нису рођени да обављају баш све функције у држави.

Очекивали смо да се Ивица Дачић угледа на нашег лидера Александра Вучића и да одговорно поднесе извештај и о свом раду у Министарству унутрашњих послова. Нажалост, то је до сада изостало.

Ово је изјавио, за „Новости“, Братислав Гашић, потпредседник Главног одбора Српске напредне странке, који верује да ће се у наредним данима постићи целовит договор о реконструкцији Владе.


* Хоћете ли инсистирати на томе да Дачић препусти некоме полицију, као што је Вучић учинио са одбраном?

- Напредњаци су се током целог процеса реконструкције понашали апсолутно одговорно. Мислили смо на Србију и на грађане, а не на своје функције. Ништа не тражимо од партнера, а очекујемо да крену нашим стопама. Свако својим потезима говори о свом људском, моралном и политичком кредибилитету.


* Зашто инсистирате на томе да странац дође на чело неког од најважнијих економских ресора?

- А зашто да не дође странац? Шта је ту лоше? Ми смо одлучни у томе да убрзано мењамо Србију и не либимо се да тражимо помоћ од свакога, па и од странаца. Сви морају почети да се навикавају на суштинске промене и у односу политичара према својој земљи. Ми дајемо пример да нам је на првом месту резултат и модернизација земље, а не жеља да нам партијски људи запоседну фотеље и кабинете.


* Јесте ли оптимиста да ће се постићи договор са неким од иностраних експерата?

- Искуство ми говори да када је Вучић оптимиста, а он је песимиста по природи, онда се све заврши како треба. Оно што нас кочи у довођењу страних стручњака јесте чињеница да не можемо адекватно да их платимо. Али верујем да ћемо у наредним данима доћи до појачања.


* Верујете ли да ће лакше ићи договори око нових министара, када се зна ко све излази из Владе?

- Српски политичари морају да схвате да нису рођени да обављају баш све функције у држави. А многи мисле да би баш они били најбољи министри у сваком ресору. Примећујем и да је сада већ почела јагма за упражњеним функцијама. Буде се личне али и ускостраначке амбиције. Ипак, верујем да ће Вучић својим ауторитетом и примером, у разговору са премијером, привести овај процес крају на најбољи начин за Србију.


НИСМО НАДЉУДИ

* ЗАШТО сте одбили да будете нови министар одбране?

- Потпуно отворено сам разговарао са Вучићем и заједнички смо закључили да у овом тренутку могу више да пружим на месту градоначелника Крушевца. Ето, и на том примеру смо показали да не доживљавамо себе саме као некакве надљуде који прихватају сваку позицију која им се понуди.