Вести

Гашић: Припадници Жандармерије су понос Србије

Министар унутрашњих послова у Влади Републике Србије Братислав Гашић положио је камен темељац за нову зграду Команде Жандармерије у Раковици и изјавио да је та јединица понос Србије и да ниједна организована криминална група није добродошла у Србију.

"Оно са чиме сви заједно можемо да се похвалимо јесу резултати које имамо. Да ни једна организована криминална група, ниједан криминалац више није добродошао у Републику Србију. Да сте ту да спречите свакога од њих који жели да безбедност грађана Србије, а поготово наше деце, угрози на било који начин", рекао је министар Гашић.

Министар Гашић је за припаднике Жандармерије нагласио да су понос Србије и поручио им да до краја године стиже опрема коју су сами бирали.

"Ви јесте понос Србије и ви то показујете свакога дана. Ви заслужујете све ово што покушавамо да урадимо", рекао је министар Гашић.

Министру Гашићу је командант Жандармерије Саша Косовић уручио на поклон сабљу, реплику сабље првог српског министра унутрашњих послова Јакова Ненадовића. Почасне плакете су уручене шефу кабинета министра Дејану Бојовићу, помоћнику министра Бориши Родићу и генералу полиције Дејану Луковићу, доскорашњем команданту Жандармерије.

Командант Жандармерије Саша Косовић је указао да је напокон дошао дан када је започета изградња нове зграде Команде, 22 године након формирања те јединице.

Министар Гашић је обишао локацију будуће нове зграде Команде, положио камен темељац и поздравио припаднике Жандармерије.

Нови објекат Команде се састоји из два дела, зграде Команде која ће се простирати на 4.445 метара квадратних и спортске сале која ће се простирати на 2.000 квадрата. Нова зграда Команде ће имати спомен собу, кухињу, трпезарију, банкет салу, стоматолошку ординацију...

У оквиру спортске сале биће направљена стрељана, теретана, свлачионице и остали пратећи садржаји. Поред објекта су испројектована и нова паркинг места, а рок за завршетак изградње комплекса је крај следеће године.

 

Албанска мафија обезбеђује оружје кријумчарима на северу Србије

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић рекао је да организоване криминалне групе које шверцују мигранте на северу Србије имају помоћ албанске мафије са Косова и Метохије.

"То нису мигранти, ово су организоване криминалне групе против којих ми водимо борбу, значи да одвојимо шта су мигранти а шта су организоване криминалне групе, уз помоћ албанске мафије, која долази из наше јужне покрајине. Оружје све долази одоздо", навео је министар Гашић.

Министар Гашић је то изјавио приликом полагања камена темељца за нову зграду Команде Жандармерије и захвалио њиховим припадницима на ангажману у Суботици и Пироту, у пограничним областима Србије.

"Велики је то труд и рад ваш, надам се и да су људи збринути и задовољни", поручио је министар Гашић.

На основу оперативних сазнања Министарства унутрашњих послова, Службе за борбу против организованог криминала, мађарска полиција ухапсила је албанског држављанина А. Н. (60), осумњиченог да је као вођа организоване криминалне групе организовао кријумчарење дроге, људи и оружја, људи из Албаније, преко Србије и Мађарске до земаља Европске уније.   

Хапшење које је спроведено на основу расписане међународне потернице правосудних органа Републике Србије наставак је акције на сузбијању ове организоване криминалне групе, која се спроводи у сарадњи са Јавним тужилаштвом за организовани криминал, а у којој је недавно у Србији ухапшен суорганизатор ове групе Е. С. (28) и албански држављанин Л. Б. (58), а заплењено је око килограм хероина и 50 грама кокаина, наводи се у саопштењу МУП-а.

У оквиру ове акције, српска полиција на територији Петровца на Млави ухапсила је четири припадника ове организоване групе Г.М., Р.М., С.Х. и М. С. када је заплењено пет килограма марихуане, 300 грама кокаина, 1,4 килограма амфетамина, 6,5 килограма смесе лидокаин-парацетамол, две пушке, два пиштоља, самострел, оптички нишан, три оквира за аутоматску пушку, више стотина комада муниције различитог калибра, пет уређаја за праћење, док је одузето више путничких моторних возила.

Такође, ухапшено је пет лица албанске националности са пребивалиштем на територији АП Косово и Метохија, која се доводе у везу са овом организованом криминалном групом и том приликом полиција је запленила укупно 40 килограма опојне дроге марихуане која је транспортована камионима једне фирме са седиштем на АП Косово и Метохија.

Припадници ове организоване криминалне групе су на друштвеним мрежама величали терористичку организацију "ОВК" и пропагирали идеју независности јужне српске покрајине. 

Како се наводи у саопштењу МУП-а, осумњичени А.Н. ће у наредном периоду бити изручен правосудним органима Републике Србије.

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг