Вести

Гашић: Све више младих жели да служи војни рок

У години која је за нама, Војска Републике Србије била је у центру збивања, што због несебичне помоћи грађанима у подручјима погођеним поплавама, клизиштима и леденом кишом, што због заједничких војних вежби са војскама других држава и одласка у међународне мировне мисије, што збоге величанствене војне параде «Корак победника», која је одржана у Београду 6. октобра. Министар одбране, Братислав Гашић, за «СНС Инфроматор», ипак, као најважније задатке Министарства у претходној години издваја помоћ грађанима у поплављеним подручјима. 

 - Уз спасавање живота и имовине, допремали смо им и воду, храну, санитетски материјал, одећу и гориво. Војска је радила и на рашчишћавању и асанацији терена. Одличне резултате имамо у мултинационалним операцијама. У нашој новијој историји није забележен толики број припадника српске војске који су ангажовани ван државних граница. Годину за нама обележило је и неколико значајних војних вежби.

* Колико је одржано војних вежби, и шта су оне показале?

- Војне вежбе „Гром“, „Плави одговор“, „Срем“ и „Платинасти вук“ показале су висок ниво обучености и оспособљености наших припадника. Посебно бих истакао здружену вежбу „Раваница 2014“. Вежба са толиким бројем припадника и војних средстава није реализована од 1989. године. Све те активности показале су да српска војска у обучености нимало не заостаје за својим партнерима.

* Колико је војна парада приближила Војску Србије грађанима Србије?

- Војска је одувек била уз грађане Србије. „Корак победника“ је само потврда тога. После 29 година, грађани су могли да виде шта радимо, каквим средствима располажемо и што је најважније – показали смо да имају војску којој могу да верују. 

* Да ли су млади данас заинтересованији за војни позив, него пре само неколико година?

- Интерес младих за служење војног све је већи. На ту тенденцију одговорили смо повећањем броја места у упутним роковима. Због потреба војске, одлучили смо поново да ставимо у функцију две касарне, у Зрењанину и Пожеги.

* Какви су резултати Ваше недавне званичне посете Кини?

- Уз потврду добрих билатералних односа, у Кини смо потписали Споразум о војној донацији вредној око 1,1 милион долара. Потписан је и Меморандум о сарадњи са Универзитетом одбране у Београду. Потписе смо ставили и на уговоре са великим кинеским компанијама, чиме је створен формално-правни оквир за интензивирање свеукупне сарадње две земље.

* Колико је значајан развој заједничких пројеката Војске Србије са Европском одбрамбеном агенцијом и државама чланицама ЕУ?

- Развој сарадње за нас је важан због процеса евроинтеграција Србије, унапређења наше војне и одбрамбене способности, а тиме и интероперабилности са државама чланицама ЕУ. Велики значај има и чињеница да можемо да приступимо базама података Европске одбрамбене агенције. 

* Колико су припадници Војске Србије добили станова у 2014. години, и какви су планови за 2015.?

- У претходне две и по године поделили смо 1.300 станова. Наставићемо тим темпом, како би сви припадници система одбране, активни или пензионисани, решили стамбено питање. Велико је интересовање за подизање стамбених кредита, за шта смо издвојили значајна средства у 2014, а то ћемо предвидети и буџетом за 2015. годину. 

 

Извор: СНС Информатор