Вести

Гашић: Тужан дан за Србију због убиства Данке Илић

Министар унутрашњих послова Републике Србије Братислав Гашић рекао је да је данас тужан дан за Србију због убиства Данке Илић и да су осумњичени после десетодневне акције МУП-а ухапшени и одређено им је задржавање.

Гашић је на конференцији за новинаре у Палати Србија изразио саучешће породици Данке Илић и рекао да је овај злочин дубоко потресао целу Србију.

"Министарство унутрашњих послова, након десетодневне опсежне акције, детаљне провере свих трагова и информација ухапшени су С.Ј. 1974. годиште и Д.Д. 1974. годиште, запослени у Јавном комуналном предузећу Водовод, Бор, осумњичени да су 26. марта аутомобилом ударили и убили двогодишњу Данку, а потом њено тело бацили на депонију", рекао је Гашић.

Према његовим речима, обојица осумњичених су злочин признали и детаљно описали начин на који су га починили.

С.Ј. и Д.Д. је одређено задржавање до 48 часова по налогу Вишег јавног тужиоца због постојања основане сумње да су као саучесници починили кривично дело тешког убиства, рекао је Гашић.

 

Још нисмо нашли тело, сумња се да га је један осумњичени пребацио на друго местo

Гашић је изјавио да се сумња да је један од осумњичених за убиство девојчице Данке Илић пребацио тело на друго место, али да полиција не може да утврди још где се налази пошто међусобно пребацују кривицу један на другог.

Полиција наставља интензиван рад на овом случају и претражује се терен у циљу проналаска тела, рекао је Гашић на конференцији за новинаре.

Њих двојица су претходно одвели полицију до депоније где су наводно бацили тело.

"Али ми имамо сазнања да се један од њих двојице вратио у једном временском интервалу 28. марта и то сад желимо да установимо, да је пребацио тело на другу локацију. Не можемо да им верујемо зато што је један другог пребацују кривицу", рекао је Гашић.

Каже да је полиција на тој локацији депоније била већ два пута.

"Ово нам казује зашто дете, наши ватрогасци, спасиоци и наши припадници је нису нашли, јер је вероватно у том временском интервалу пребачено на другу локацију.

 

Истрага ишла у три правца, надали смо се да је дете живо

Гашић је саопштио реконструкцију догађаја у вези са нестанком и убиством двогодишње девојчице Данке Илић у Бањском Пољу и додао да су сваку кућу, подрум, шахту отворили и претражили, јер је истрага ишла у три правца.

"Нисмо могли да искључимо отмицу, трговину људима и да је дете неко ко је пролазио тим правцем, као што смо на крају истановили, ударио својим колима или је ставио у кола. Надали смо се да је то можда и да је дете живо", рекао је Гашић на конференцији за новинаре.

Гашић је навео и да је мајка убијене девојчице тог дана видела осумњичене за убиство, као и да је полиција више пута разговарала са мајком.    

На конференцији за медије у Палати Србије, Гашић је рекао да је мајка Ивана Илић са децом у кућу у Бањском Пољу из Бора дошла у 13:10.  

"Деца су била у дворишту, играла се и она их у тим тренуцима фотографисала. Последњу слику деце мужу је послала у 13:22. Син јој је тражио воду, који је био пар метара удаљен и док је узела воду, схватила је да Данке нема. У 13.41 је позвала мужа, који је дошао у 13.55, а одмах потом у 13.45 полицију, која је на лице места изашла у 13.59 и одмах кренула у потеру", навео је Гашић. 

Гашић је навео да је, по први пут, у 18.57 часова активиран систем за хитно обавештавање јавности у случају нестанка малолетог лица "Пронађи ме".

"Ми смо од изласка из стана мајке Иване Илић пратили форензику телефона, њено кретање од Бора до Банског Поља. Притом, упоређујући сва могућа лица које су ту исту трасу у истом временском периоду заједно с њом пролазили. Проверавали и када је настала фотографија и тачност тренутка када је настала фотографија, зато што су нам то били битни чиниоци за добијање информација колико је временске дете било ван видокруга мајке", рекао је Гашић.

Гашић је рекао да је у периоду од 13.45. до 13.52, Данка изашла из дворишта и кренула асфалтом, што су потврдили два очевица. 

"Мајка је око 13.50. тражила дете, видела бели ауто и мушко лице које стоји поред њега, за које се касније, током истраге, испоставило да је реч о возилу "фијат панда", у ком су били осумњичени С. Ј. и Д. Д. према исказу једног од осумњичених, они су били на радном задатку у насељу Банско поље, где су требали да провере шахту у Озренској улици, где су стигли у 13.20. Кретање возила је забележено на камери у улици Радомира Путника и испоставило се да се споредном улицом кретало у 13.35, а касније је забележено да се код капије куће зауставило у 13.50, што се поклапа са временом нестанка мале Данке."

Возило у којем су били С.Ј. и Д.Д. се код капије задржало два и по минута, према изјавама осумњичених, због потребе за тоалетом, да би потом, када су кренули, девојчицу ударили на неких 30 до 40 метара од места на којем су се зауставили.

Гашић је рекао да је аутомобилом управљао осумњичани Д.Д. док је С.Ј. који је био сувозач изашао из аута, отворио врата и тело девојчице која је била без свети, пребацио на задњи део возила преко алата. 

Гашић је додао да су се током вожње, договорили да се тело негде, како је рекао, баци, а у 13.57 их зауставио отац девојчице, који је био у свом аутомобилу и питао да ли су видели девојчицу, на шта су одговорили негативно. 

"По изласку из Бањског поља, у 14.00, запутили су се Старобајнским путем и приликом доласка на депонију на којој су задржали минут и 49 секунди, С.Ј. је узео дете и бацио га на бедем где је била гомила смећа, док је Д.Д. за то време био поред аута пазећи да неко не наиђе", рекао је Гашић.  

Како је рекао, они су се након тога вратили у фирму и оставили возило. 

"У монструозности и хладнокрвности убица девојчице, сведочи и чињеница да је С.Ј. по позиву директора истог дана отишао у Бањско поље да тражи девојчицу, свестан да ју је хладнокрвно усмртио", нагласио је Гашић. 

Како је рекао, полиција је истог дана са приватних кућа скинула снимке са 10 камера.

"Једну смо чекали, јер је власник у Америци, да дођемо до кључа и кућепазитеља да бисмо могли са ње, која нам је на крају и највише помогла да дођемо и видимо кретање", објаснио је Гашић.

Гашић је истакао да су сва кретања осумњичених, пошто се ради о службеном возилу Водовода Бора, имају ГПС и забележено је њихово кретање.

"Тог дана на територију Банског поља у временском интервалу који је нама био интересантан, ушло је 17 возила, од тих 17 возила, само су два изашла ван територије Бањског поља, до доласка полиције, постављања пунктова и запречавања свих тих путих праваца ка Бањском пољу", рекао је Гашић. 

Гашић је додао да је ово њихово кретање битно, зато што како је истакао "врло је било симптоматично" да су 150 метара од места где су се зауставили у дворишту породице Илић где је била Ивана Илића са својом децом прешли за пет и по минута.

"Ми смо тог дана изашли, а и пре тога су грађани Бора и њихов штаб за цивилну заштиту изашли са свим јавним предузећима и до доласка одреда Жандармерије из Ниша и ватрогасаца у већем броју изашли заједно, а помоћу ловачког удружења Бора претраживали терен самостално. Команду над претрагом терена је преузео командант одреда Жандармерије из Ниша. Видели сте и сами да се ради о јако неприступачном терену, брдско-планинском терену", додао је Гашић. 

Припадници Жандармерије уз помоћ припадника полиције, јавног реда, ватрогасаца, Горске службе спашавања, заједно са више паса и све могуће ресурсе, са дроновима са термовизијама, хеликоптера и првог дана претражили су терен пет пута, у том кругу од неких десет километара.

Гашић је рекао да су више пута разговарали са мајком.  

"Да ли нам је било чудно у старту, да после три године се појави у кући где је некада живела, у дворишту које је поприлично неуредно са пуно стакла, са пуно гвожђа, неких старих фрижидера, и свега осталога, јесте, али наравно почетне информације смо морали да добијемо од мајке, да би могли даље да наставимо истрагу", додао је Гашић. 

Гашић је рекао да су урађена 15 полиграфска испитивања и захвалио свим припадницима криминалистичке управе.  

Гашић је истакао да велику захвалност дугује Управи криминалистичке полиције, Служби за сузбијење криминала, начелнику Немањи Ђурану, његовом заменику Драгану Мијајиловићу, начелнику Смолићу.

Истакао је да су сви заједно били у Бору и заједно пролазили кроз све. 

"Више од 40 припадника Управе криминалистичке полиције је десет дана на терену и оба начелника заједно са њима. Људи из наше технике, полиграфисти, сви су спавали по два сата да би могли да испуњавају све оно што се од њих тражи, да дођемо до валидних информација које су нам биле потребне. Ради се о 46.000 логова, такозваних телефонских бројева. Значи, толико је промена било на базним станицама које су покривале то подручје. Све је то требало прегледати, увезати, преклопити једно преко другог, управо да би видели да ли је неко мајку пратио у тим тренуцима, да ли је она имала неку комуникацију са било киме", навео је Гашић.

Додао је да су прегледане све камере, ГПС на возилима и 175.000 комуникација - телефонских разговора, СМС порука и других порука, као и да су припадници МУП-а предузели опсежне мере у циљу проналажења Данке и разјашњавања случаја. 

Гашић је рекао да је обављена претрага ужег и ширег лица места, као и локације око Бањског Поља, а да је у потрази учествовало више стотина припадника МУП, Жандармерије, полиције опште надлежности, Управе криминалистичке полиције, Службе за сузбијање криминала, Криминалистичка оперативна аналитика, Управа за технику, служба за борбу против тероризма, јединице за финансијске истраге СБПОК-а, Интерпола, Службе за ратне злочине, хеликоптерске јединице, Полицијска бригада, Сектор за ванредне ситуације, Управа саобраћајне полиције, Управа граничне полиције, Полицијска управа у Бору, Зајечару, Нишу, као и Безбедносне информативне агенције, Горска служба спашавања, Удружење ловаца и чланови добровољног ватрогасног друштва, локална самоуправа, али и грађани добровољци. 

"Чули сте да се осумњичени, прикључио потрази без и мало емпатије, без и мало гриже савести и провео неко време на тој територији, заједно са свим осталима који су учествовали у претрази", рекао је Гашић.

Додао је да су коришћена сва расположива техничка средства, хеликоптери, дронови са термовизијама и без ње и службени пси трагачи. 

Како је навео, полиција је прегледала више од 200 кућа и исто толико станова, више од 400 возила, прикупила је обавештење од више десетине особа, прегледала снимке са 10 камера у насељу, полиграфских тестирала 15 особа.

"На дан нестанка Данке је установљено да је на базној станици у Бору било лоцирано око 42.000 телефона, при чему је накнадном анализом логова установљено 658 бројева становника насеља Бањско Поље", рекао је Гашић. 

Гашић је захвалио и Аустријској полицији и Интерполу као и другим полицијама у Европи и у региону који су се одазвале позиву.

Што се тиче система "Пронађи ме", Гашић је рекао да је више пута објашњен начин функционисања тог система и зашто истог тренутка када се пријави нестанак малолетог лица се не активира.

"Ми смо прошле године, чини ми се, имали више од 600 пријава нестанака деце. Већина се нађе у наредних десетак, 15, двадесет сати", рекао је Гашић и додао да захтев да систем буде стављен у функцију јер се десио нестанак малолетног лица мора да одобри начелник полицијске управе.

 

У тренутку док је трајала седница владе добио сам информацију

Гашић је објаснио да је у тренутку када је јутрос почела седница Владе Србије добио извештај о томе да су два осумњичена признала кривицу за убиство двогодишње Данке Илић и додао да је ту информацију проследио председнику Александру Вучићу.

"Трајала је влада и ако сте били тамо могли сте да видите зашто је он објавио, и не видим ништа спорно у томе", рекао је Гашић на конференцији за новинаре одговарајући на питање зашто је епилог приче о убијеној девојчици објавио председник, а не МУП.

Гашић је додао да се МУП пре тога обратио саопштењем где је објаснио шта се у том тренутку од истраге ради.

"У моменту док смо ушли у салу, ја сам добио информацију од начелника да је и други признао кривицу и да они крећу да претраже локацију да би нашли тело", рекао је Гашић.

На питање да ли је примерено да се вести о убиству појављују прво у таблоидима и како МУП нема механизам да заустави цурење информација, Гашић је најпре рекао да не зна како неко прави градацију шта је таболид, а шта није, додајући да су то за њега новинари.

Гашић је подсетио и да су новинари могли да раде свој посао.

"Отишли смо у село одакле је осумњичени. Истог тренутка сте дошли и ви и наше је да вам омогућимо, да оно колико не задире, да се уђе у простор који ми претражујемо да направите то што вас интересује", рекао је Гашић одговарајући на питање.

Гашић је објаснио да је порука на интерној мрежи МУП-а коју види велики број начелника служби широм Србије стигла у 8.02 минута, додајући да је то обавеза, да када се изврши хапшење, да се то пошаље на интерну мрежу.

"Нећу да кажем, нити кажем да је неко од наших колега злоупотребио свој положај, а ми смо пре тога у 7.45 издали саопштење о томе", рекао је Гашић.

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк