Вести

Гашић: У Крушевцу све већа подршка за СНС

* Господине Гашићу, Ви сте један од страначких првака који сматра да ванредни парламентарни избори треба да се одрзе паралелно са изборима у Београду ?

Тако је. Ја сам један од потпредседника странке који се залаже за одржавање ванредних парламентарних избора из више разлога Прво, да би СНС ушао са већим капацитетом у реформе које смо започели. Чињеница је да ова Влада има најбоље резултате од свих претходних, али за системско уређивање државе, какав смо захтев поставили испред себе , потребно је још много рада, времена, јединства и посвећености. Тиме не оптужујем никог од коалиционих партнера , али они једноставно имају другачију перцепцију у односу на нас, другачију брзину, неке ставове И начине решавања одређених проблема… И као круна свега, сматрам да човек који је задобио највеће поверење грађана Србије, а то је Александар Вучић, треба да буде премијер. Алексадар Вуциц је тако профилисана политицка лицност да никада не би прихватио да буде премијер само при козметичким променама.

Осим тога, неки политичари излазе у јавност са ставом да су избори скупи. Па ако 16. марта излази једна трећина Србије на изборе, а то су грађани Београда, зашто не би и остале две трећине ? Одржимо изборе у исто време , да брже уђемо у промене које су Србији неопходне.

* Датум који се најчешће спомиње је 16. март, Постоје ли још неки термини који су у опцији ?

То је најлогичнији датум. Већ сам вам образложио из којих разлога. На крају, треба проверити поверење народа. И рејтинг странака не само у Београду, већ и читавој Србији , да би се верификовао досадашњи рад. Прихватањем резултата ванредних избора, морамо бити сви у истој брзини и наши коалициони партнери морају да усвоје насу динамику, да иду у промене онако као што ми тражимо. 

* Из Ваших изјава, проистице да сте апсолутно оптимистични када су у питању резултати које ће постићи Српска напредна странка?

Рад никада не може остати невредован. Велики број носиоца изврсне власти из Српске напредне странке суоцава се са великим теретом И бременом и грађани то виде. Тај велики посао И ангазовање не може да не резултира поверењем које ће грађани , сигуран сам, показати на изборима. Друго, мислим да је јако видљиива циста и искрена снага коју има Српска напредна странка. Насу кадровску гарнитуру цине некорумпирани људи, који нису досли на власт ради фотеља. То су махом професионално изградјени И политички потковани људи. У власти смо да бисмо мењали ствари на боље, јер се у супротном намеће питање зашто смо то прихватили ако немамо праве, искрене И истинске потенцијале И визију 

У овом тренутку су декларативно све странке за изборе. Али они који су били на власти, као рецимо Демократска странка, која је такодје за њихово одрзавање, имали су сансу да током мандата показу способности И рад. У сустини, критизерски су располозени И сигурно у сустини нису спремни да се суоце са сигурним поразом на изборима, као једино меродавним показатељем политицких вредности. 

* Народне новине спровеле су анкету у Расинском округу о рејтингу политичких странака и појединаца, Према добијеним резултатима, у Крушевцу СНС бележи значајан раст популарности, СПС-у рејтинг опада, а ДС бележи благи успон., ДСС је на приближно истом нивоу као 2012. године. Како коментаришете овакво расположење бирача?

Свако има право да свој глас да ономе за кога мисли да треба да га води И тај треба да ради у корист народа. Све ово што се издешавало у протекле две године , поцев од избора 2012. године, јасан је показатељ грађанима Крушевца ко и како доживљава власт. Да ли је то зарад личног богаћења, личне промоције И личних интереса, или жели бољитак народа.. Мислим да је битно промењено расположење људи. У Крушевцу је раније владала једна апатична клима, а сада је пробуђена нада , вратили смо веру људима у то да мозе да буде боље. Крушевац је један велики град, кога красе, добри честити И паметни људи . И зато је Крушевац први град у Србији по спортским, културним ,политичким И свим другим дешавањама и отуда тако висок рејтинг.

* У осталим градовима у Расинском округу ситуација није као у Крушевцу, У Трстенику, УРС и СНС су раме уз раме, али у Александровцу УРС на челу са Стајковцем је без премца .У Варварину и Ћићевцу СНС бележи раст али не толико значајно, у Брусу има проблема унутар СНС-а што могу искористити други, пре свих Нова Србија и Социјалистичка партија. Какво је Ваше виђење ситуације у поменутим градовима?

Вештачке коалиције које су прављене, па прелетања из странке у странку, резултирале су тиме да политичка ситуација у Србији буде нестабилна, тако да после завршених избора, онај ко добије ,није сигуран да ће сутрадан И водити неку локалну самоуправу.

Што се тиче Трстеника, неки виђени функционери УРС-а на нивоу дрзаве су из тог града И не чуди ме да су из тог разлога ,тамо раме уз раме уз СНС. Али очекујем да це се та слика битно променити већ у наредних месец, дана, непосредно пред изборе. Пре свега, због много ствари које смо у Трстенику учинили први потпредседник Владе, ја и наши министри из СНС-а, за Прву петолетку, истине коју смо саопштили запосленима а што су други крили И обезбедјењем тразених материјалних принадлезности. Прва петолетка је жила куцавица Трстеника и изато очекујем подршку СНС-у. Осим тога, морамо да ојачамо И нашу кадровску структуру, коју смо вец значајно подмладили.

Политика је чудо, у малим срединама су људи повезани и родбинским , братским и разним другим интересним везама. Дефинитивно, ми смо у Александровцу имали великих кадровских грешака, пре свих председника Општинског одбора који је неко време био И председник општине, па затим напустио странку , дакле са кратком политичком епизодом . Није природно да неко напусти странку као одборник , то је врхунац лицемерја, политичког незнања и незрелости. Тамо нам предстоји И велика реорганизација Општинског одбора јер Српска напредна странка није задовољна резултатима.

У Варварину И Ћићевцу иде све својим током. Тамо смо поставили две младе поверенице - докторке, младе зене које су жељне доказивања и које са младим екипама стварају онакав облик странке какав желимо да имамо.

Када је Брус у питању, чини ми се да сукоб код нас иницирају друге странке, а ми се у томе тамо не сналазимо добро. Мора да знамо да је председник општине једно и да он има ту врсту одговорности пред градјанима, Одговара за будзет И подлезе кривицном санкционисању. Председник странке је друго он се стара о раду И функционисању партије.

Многи наши одбори широм Србије греше јер би желели све сами да одраде. Своје коалиционе партнере доживљавају као политичке противнике а не као партнере са којима треба да раде и од којих треба да извуку максимум да би то дало резултате. Мислим да је управо то проблем у Брусу И да је сујета и таштина довела до тога. Е, то ми у СНС-у не праштамо. Видели сте кроз промену функционера И директора, промену градоначелника, да нама није проблем да распустимо двадесет, Општинских одбора И све одборе који не дају резултате ,који су испод рејтинга саме странке на републичком нивоу И испод нивоа односа према грађанима који ми оцекујемо. Сваки председник општине из наших редова који једном недељно не прима грађане, да их саслуша И не помогне , нећи бити председник општине, То је сасвим сигурно.

* Постоји ли нека врста преговора са актуелним председницима општина у поменутим градовима да појачају редове СНС-а, ? Рецимо, у Варварину сваки трећи испитаник у анкети је рекао да госдподин Зоран Миленковић, актуелни председник општине треба да ступи у сарадњу са СНС-ом. Има ли преговора са челним људима других општина ?

Морам да кажем да је СПО у многим општинама био са нама заједно на изборној листи. Мислим да сам у претходним питањима више пута то поновио. Свако ко жели битне, корените И квалитетне промене за градјане је добродошао. Да ли је то Југослав Стајковац или Зоран Миленковић или неко трећи, небитно је. Људи које народ жели и у које грађани имају поверења, који сами зеле промене у већем капацитету - су увек добродошли. 

* Има ли истине да Вас у новој Влади чека једна од највећих државних функција, помиње се и место министра одбране ? Колико има истине у томе ?

Чекајте да прво распишемо изборе а о томе ће одлучивати органи странке. Стрпите се, бићете као новинари о свему на време обавештени.

* Крушевљани су на изборима за месне заједнице рекли своје, СНС је остварио убедљиво најбоље резултате са освојених 73, 6 посто мандата. Мође ли се очекивати овакав резултат и на парламентарним изборима?

Видите, 24 000 гласача за савете Месних заједница је довољан показатељ. То није мали број јер су фактицки то неке мање општине у Србији по броју бирача, а таквих је 70%. Онда Вам је јасно колико поверење грађани имају у нас Када смо радили последњу анализу пред реконструкцију Владе, јер се дигла медијска прашина о мом одласку на једну од функција, ангажовали смо еминенту агенцију да уради испитивање јавног мнења, СНС је у Крушевцу имао поверње од 63,4% грађана. Гледајући ово Ваше испитивање , испада да је нама рејтинг пао, али мислим да је то због малог броја испитаника које сте обухватили истраживањем. По нашим показатељима, СНС у Крушевцу има дакле 63,4 % поверења грађана, док Александар Вучић има цак 73,2%и И убедљиво је најпопуларнији политицар.

* Кампања је већ почела, Ваши конкуренти, пре свих Демократска странка такође крећу у жестоку кампању. Хоће ли бити фер ?

Не очекујем фер кампању. Управо они који држе медије у Србији , нападају нас за диктатуру, воде медијску кампању против нас, Драган Дјилас нас напада са својим ,сатрапима, како смо ми ти који су заузели медијски процтор, а у ствари они контролишу готово све медије. Нападају нас за диктатуру , а видите колико је одбора ДС-а дало подршку за смену Драгана Ђиласа управо због диктатуре Па где је ту фер И шта је ту фер ? Нападају нас у борби против корупције И криминала они исти који су покрали грађане Србије. Очигледно је постала мода да када ухватите лопова, то прогласите политицким хапсењем. Испада онда да хапсе Александрар Вучић И Бата Гашић , а не зато сто је неко прекрсио закон.

Знате у Крушевцу смо имали једног страначког првака кога је полиција ухапсила због крадје И озбиљних злоупотреба . Међутим , његови политицки истомисљеници су ишли колима кроз град са заставама и славили што је пустен из притвора. Не знајуци, да он није ослобођен оптужнице и да му тек следи суђење И при том да му је доказана крађа. Ја до сада нисам видео да се неко весели када лопов изађе из затвора.

Ми из СНС –а креирамо један нови профил политицара. Постеног, искреног И без афера. . Проблем је што наси политицки противници не могу ништа да нам нађу, не само сад, него ни у врсењу власти током претходног периода. . Пре свих , овде мислим на Александра Вучића И 4 потпредседника странке.

* Александар Вучић је најпопуларнији политичар у Србији по свим анкетама, Да ли је он нови премијер и какав састав нове Владе можемо очекивати ? Да ли је могућа коалиција СНС и ДС на републичком нивоу?

Ми се заиста боримо да смањимо трошкове Влади. Смањили смо број агенција И број министарстава. Наследили смо гломазан државни апарат .Морамо радницима да обезбедимо отпремнине И да им сацувамо радна места. На жалост, плате су последњих неколико година биле веће у јавном сектору него у производњи па су сви хтели да раде у буџетским установама.

Е то ће све да се промени. Очекујемо да Александар Вучић буде премијер јер својом енергијом И знањем нема премца, а неце га ни имати у наредном периоду у Србији.