Вести

Гашић: У Војску Србије улаже се више него деценијама уназад

Министар одбране Братислав Гашић присуствовао је данас, у касарни „Војвода Живојин Мишић“ у Ваљеву, свечаности поводом пријема у професионалну војну службу полазника 23. класе Основног курса за подофицире и полазника прве класе Курса за подофицире кандидата из грађанства. Свечаности је присуствовао заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Желимир Глишовић.

У професионалну војну службу у својству подофицира, с чином водника, примљено је 183 полазника.

Министар Гашић, обраћајући се присутнима, рекао је да је поносан и задовољан док стоји пред стројем најмлађих подофицира Војске Србије, јер види лица одлучних и савесних људи који су изабрали најчаснији позив – да служе својој земљи.

Многи од вас у строј наше војске ступили су као професионални војници да би током више година труда, рада и залагања својим старешинама доказали професионализам и спремност да и сами постану старешине Војске Србије. Прво сте успешно завршили Лидерски курс, а затим сте, након нових доказивања, заслужили своје место у 23. класи Основног курса за подофицире. Дан када постајете водници награда је за све што сте до сада постигли. У строју су и полазници прве класе Курса за подофицире кандидата из грађанства. Вођени жељом да будете део бедема одбране Србије и да понесете часно старешинско звање, успели сте да савладате изазове интензивне обуке и усавршавања и понесете своје прве чинове, истакао је министар одбране.

Обраћајући се подофицирима у строју, он је нагласио како су до сада сигурно много пута чули да су управо они стуб војске и поручио да је то истина коју сваког дана себи треба да понављају.

Ви сте не само стуб него и темељ нашег система. Од вас зависи дисциплина и мотивација војника. На вашем знању и вештини почива индивидуална обука. И зато својим претпостављенима морате бити ослонац у служби, а својим потчињенима пример увек и на сваком месту. Ваше знање, понашање, изглед и став биће мера сваком војнику који вас угледа. Зато нека ваши стандарди буду високи јер ће само тако наша војска бити боља и снажнија, нагласио је министар одбране и додао да прве подофицирске чинове добијају у периоду када се у Војску Србије улаже више него деценијама уназад, јер се набавља ново наоружање и опрема, улаже у инфраструктуру и настоји да се што више подигне животни стандард наших припадника.

Министар Гашић поручио је подофицирима да ће њихов задатак, осим савесног и професионалног рада, бити и стално усавршавање.

Освежавајте, ширите и продубљујте своја знања. Подижите ниво струке и овладајте вештинама лидерства. Нека вас патриотизам и херојство истакнутих војсковођа и подофицира из српске историје трајно инспиришу, подстичу и снаже у свим војничким и животним ситуацијама, како бисте сачували част и углед српског подофицира и одговорно извршили све задатке. Поштоване породице, родбино и пријатељи наших водника, данас имате много разлога да будете срећни и поносни. Вашој се радости од срца придружујем и захваљујем на подршци коју сте пружали овим младим људима у досадашњој каријери и током усавршавања. Свестан сам колико је то било и колико ће бити значајно у предстојећим годинама њихове службе, истакао је министар Гашић и подофицирима пожелео да им сећање на данашњи дан никада не избледи.

 

 

Извор: Танјуг