Вести

Гашић: Унапређење војне сарадње са Казахстаном

Министар одбране Владе Републике Србије Братислав Гашић разговарао је у Астани са министром одбране Казахстана генерал-пуковником Русланом Жаксиликовим о политичко-безбедносној ситуацији у свету и билатералној војној сарадњи и њеном унапређењу.

После свечаног дочека уз почасни строј Гарде и интонирања химни, уследио је разговор министара одбране Србије и Казахстана у присуству делегација две земље.

Министар Гашић захвалио је на указаном гостопримству и навео да му је то прва званична посета од преузимања дужности министра одбране, а што је, како је рекао, показатељ пријатељских односа два народа и две државе.

Према речима министра Гашића, одлични односи председника Србије и Казахстан, Александра Вучића и Касима Жомарта Токајева, свакако дају допринос и подстрек за даље унапређење сарадње две земље.

Србија је, додао је, изузетно захвална на принципијелном ставу и подршци коју Казахстан пружа очувању територијалног интегритета Србије и заштити њених националних интереса.

Министар Гашић поручио је да је Србија посвећена мирном решавању свих питања кроз политички дијалог са Приштином, уз пуно поштовање Резолуције 1244 СБ УН и Војно-техничког споразума те додао да Србија никада неће признати једнострано проглашену независност такозваног Косова.

Говорећи о актуелним дешавањима у свету које нарушавају стабилност, министар Гашић истакао је да је дугорочно стратешко опредељење наше земље да задржи статус војно неутралне државе, уз унапређење сарадње са свим релевантним актерима међународних односа, нарочито у домену безбедности и одбране.

Министар Гашић је сарадњу у области одбране оценио као веома добру. Додао је да постоји простор за унапређење војно-војне, војно-економске, војно-образовне и војномедицинске сарадње.

Узлазни тренд добрих односа двеју држава отвара перспективу развоја те сарадње и значајан потенцијал њеног унапређења, рекао је министар Гашић.

Саговорници су се сагласили да две земље карактерише мирољубива спољна политика и спремност да се дијалогом решавају отворена питања и стварају услови за несметан економски развој и просперитет грађана две земље.

Министар Жаксиликов честитао је Гашићу нову дужност и изразио захвалност што је његова прва званична посета управо посета Казахстану.

Изразио је задовољство због обостране заинтересованости да се заједничким напорима унапреди сарадња са акцентом на војно образовање, а имајући у виду позитивна искуства из претходних заједничких активности.

Жаксиликов је захвалио пријатељској Србији на пруженој помоћи Казахстану током поплава које су их задесиле.

Данашњем састанку присуствовали су чланови делегације Министарства одбране и ВС, коју предводи министар Гашић - вршилац дужности помоћника министра одбране за политику одбране Предраг Бандић, начелник Управе за логистику (Ј-4) Генералштаба Срђан Петковић и начелник Управе за одбрамбене технологије Сектора за материјалне ресурсе бригадни генерал Славко Ракић, као и амбасадор Србије у Астани Владимир Јовичић и изасланик одбране Србије пуковник Саша Момчиловић.

Министар Гашић је у књигу почасних гостију уписао да су данашњи разговори показали заједничко опредељење за јачање сарадње на пољу одбране и потврдили традиционалне пријатељске односе народа Србије и Казахстана те изразио уверење да су данашње поруке и чврсте везе, гарант јачања одбрамбене сарадње две земље.

После састанка министар Гашић је засадио дрво у Алеји пријатељства испред зграде Министарства одбране Казахстана.

Министар Гашић положио је и венац на Споменик бранилаца отаџбине у Астани и одао пошту страдалим војницима Казахстана.

 

 

 

Извор: Танјуг