Вести

Гашић: Војни рок није на дневном реду

БЕОГРАД Србија не одустаје од нових авиона за ВС, али министар Братислав Гашић каже да треба „имати у виду стварне могућности државе“. Времена нису лака. Куповина тих средстава није планирана из буџетских средстава за ову годину, али они остају део плана о коме ће одлучивати држава. Ми ове године настављамо започете модернизације борбених средстава и њихов ремонт, имаћемо значајна опремања и инфраструктурна улагања, а приоритети су даље опремање јединица Војске Србије које се упућују у мировне мисије, набавка опреме за јединице Војске Србије по моделу М-21, ваздухопловство треба да добије нове школске авионе „Ласта“, настављамо развијање нашег телекомуникационог система , а побољшаћемо и услове за безбедно складиштење убојних средстава... - каже Гашић.

 

* Какав вам је утисак с првог састанка са члановима колегијума Генералштаба?

Прва посета и све што је речено на седници колегијума потврђују ранији утисак да је Војска Србије један од најбоље уређених система наше државе, а ми ћемо настојати да унапредимо рад и модернизацијама повећамо способности наше војске.

 

* Рекли сте да вам је жеља да за сараднике имате оне које је Вучић бирао као министар одбране. Да ли то значи повратак Александра Николића?

Сарадници које сам затекао засад остају. Знате, премијер је у свом експозеу рекао да ће министри бити оцењивани на сваких шест месеци и они који не буду добро радили биће замењени. Па кад можемо да мењамо министре, можемо и сараднике који се не буду показали.

 

* Предузећа из наменске индустрије су међу највећим пореским дужницима. Како решити њихов проблем?

Разговарао сам са свим директорима наших предузећа и врло брзо сагледаћемо реалне извештаје и билансе, а самим тим и могућности. Намера је да поправимо ситуацију јер се обавезе према држави морају извршавати.

 

* Шта ће бити са срушеном зградом Генералштаба?

Планиран је наставак активности на санацији зграда „А“ и „Б“. Али коначно решење немамо. Јавности су позната ограничења законске природе, код таквог решења уважићемо и мишљења урбаниста и архитеката, а на решење ће сигурно утицати реално остварив план са обезбеђеним финансирањем, кога сада нема и зато ће коначно решење сачекати.

 

* Спекулисало се о поновном увођењу војног рока. Да ли је то реално?

То питање није на дневном реду. На повећано интересовање младих људи за добровољно служење војног рока под оружјем одговорили смо повећањем броја места у упутним роковима, а напомињем да смо задовољни интересовањем младих да прођу обуку за резервне официре и ојачају наш строј.