Вести

Гашић: Војска појачала будност због прилива миграната

Приправност је подигнута, пратимо кретање избеглица н Руски хеликоптери стижу до краја године. Највећи безбедносни ризик за Србију, као и за читаву Европу, тренутно је неконтролисани улазак миграната. Овај талас стављен је под контролу, посебно када је реч о провери њиховог пртљага. Приправност је подигнута на виши ниво и спремно дочекујемо све ризике. Грађани Србије не треба да страхују од избеглица из Азије и Африке.

Ово у интервјуу за "Новости" поручује министар одбране Братислав Гашић. Он наглашава да војне службе безбедности, заједно са другим државним органима, будно прате кретање миграната, али и сваку назнаку тероризма у региону.о Косово је потенцијално буре барута, калифат има своје испоставе у окружењу.

* Да ли је Војска Србије спремна да одговори на безбедносне претње?

- Спремни смо за сваку опасност. Наша војска може да одговори на све безбедносне изазове, без обзира на то да ли је у питању КиМ, Копнена зона безбедности, тероризам или масовни прилив миграната. Штавише, војска је преузела и низ задатака уређења кампова за избеглице и прихватних центара.

* Када ће руски хеликоптери бити испоручени?

- Министар одбране Русије Сергеј Шојгу нас је уверио да ће учинити све да два хеликоптера Ми-17В5 буду испоручена до краја године. Очекујем да први предуговори буду потписани већ за неколико дана.

* Колико ће да коштају и на који начин ће бити плаћени?

- Почетна цена за две летелице, са свом додатном опремом, била је 52 милиона евра, јер су наши тадашњи захтеви били строги. Тражили смо да буду што више прилагођени наоружању и опреми коју већ имамо. Међутим, од руске стране смо чули да такви хеликоптери нису испоручивани чак ни њиховој војсци. После прилагођавања наших захтева, коначна цена за стандардну конфигурацију два хеликоптера је 25,3 милиона евра. Новац за куповину издвојиће предузеће "Југоимпорт СДПР" и Влада.

* Из ЕУ тврде да ће предстојећа војна вежба са Русима бити грешка. Могу ли најављени маневри да произведу и нежељене спољнополитичке последице?

- То не очекујемо. Са Американцима ћемо ове године имати чак 127 заједничких активности. Са Русијом смо последње две године направили невиђен искорак у изградњи односа. Окренути смо ка сва четири стуба спољне политике Србије, али нам је најважнији интерес наше државе и војске. Желимо свако партнерство, помоћ и размену искустава, али ми смо неутрална војна сила и то ћемо и остати.

* Најављена су и значајна улагања у ловачку авијацију...

- Мимо ремонта "мигова 29", последњих 12 година готово ништа није улагано у Ратно ваздухопловство. Намера је била да се до 2018. угаси и ловачка авијација, а да заштиту неба преузме нека од суседних земаља из НАТО. То више није циљ. Пилоти су добили нове кациге, комбинезоне и другу опрему, а користиће и Дом за одмор и рехабилитацију на Копаонику. У плану за 2016. је и почетак ремонта девет "мигова 21", вредног више од 600 милиона динара. До 2025. имаћемо једну ескадрилу ловачке авијације за респект.

* Да ли то значи да је држава дефинитивно одустала од куповине нових борбених авиона?

- Засад смо одустали. Политика владе је да се земља што мање задужује и да враћамо старе дугове. У обзир долази куповина само онога што је неопходно, под најповољнијим условима и без подизања нових кредита.

* У којој су фази разговори са "Ербасом" око набавке друга два хеликоптера?

- Компанија "Ербас" жели ширу сарадњу. Ова компанија је заинтересована за модернизацију "супергалеба Г4", тако што би први био модернизован у Немачкој, а осталих осам у заводу "Мома Станојловић". Желимо да испослујемо да "Мома" постане предузеће које би производило делове за хеликоптере "газела", којих је пуно по свету. Други сегмент куповине "Ербасових" хеликоптера јесте оснивање регионалног центра у "Моми" за ремонт летелица "кугуар" и "суперпума", које користе многе европске војске.

* Хоће ли бити повећања плата у сектору одбране?

- То је државно питање. Премијер је више пута најавио да ће прво повећање у септембру бити намењено просвети, здравству, војсци и полицији. Људи који тамо раде то и заслужују. Један од мојих кључних циљева је побољшање животног стандарда припадника Војске.

* Пет месеци је прошло од пада хеликоптера у Сурчину. Да ли сте спремни да сведочите, уколико добијете позив?

- Истрага о паду хеликоптера је сада посао Тужилаштва. Не желим да се мешам у рад овог државног органа, а исто тако ће се понашати и сви моји сарадници.

* У каквим сте односима са генералом Диковићем?

- Свако ради свој посао, као што и приличи министру и начелнику Генералштаба. Док год је тако, односи међу нама биће добри.

 

Извор: "Новости"