Вести

Гашић: Враћа се поверење грађана у Војску

Враћа се поверење грађана у Војску Србије, али и понос, поручује министар одбране Братислав Гашић. Честитао је учесницима војне параде на успешној изведби истакавши да је цена њене организације била "много мања него цена неких других манифестација у прошлости". Гашић је оценио и да је споразум потписан са Русијом од изузетног значаја.

Потписан споразум са Русијом о војнотехничкој сарадњи представља основ за сваку наредну сарадњу са Москвом, рекао је министар одбране Братислав Гашић.

Србија као самостална држава до сада није имала уговор са Русијом, истакао је Гашић гостујући у Дневнику РТС-а.

Додаје да је тај споразум основ како би се даље кренуло у преговоре око опреме. "Ово је кровни уговор за почетак било каквих даљих разговора", рекао је министар.

И до сада је постојала интензивна војна сарадња, међутим, она ће сада бити проширена на војнообразовну, војномедицинску и војнотехничку сарадњу, истиче Гашић. Указује да је јако важно развити наменску индустрију и да се она "врати на место које јој припада".

Говорећи о војној паради "Корак победника" која је јуче одржана, Гашић је рекао да је веома задовољан и честитао је свим војницима и свим осталима који су учествовали у организацији параде.

Гашић је рекао да је у периоду од 2000. до 2012. војска смањивана, продавала је своја средства. Да се наставило тим темпом, ВС би од некада велике војске 2016. постала само цивилна заштита, оценио је министар.

"Од 2012. имамо полако раст, враћа се и поверење грађана, понос у те људе", каже Гашић, који је похвалио рад Војске у све три мисије – очување безбедности, мултинационалне мировне операције и помоћ грађанима.

Каже да није најважније колико је парада коштала, додајући да је цена њене организације била "много мања него цена неких других манифестација у прошлости".

Гашић је поновио став Владе Србије да је Београд посвећен европском путу и подсетио да Србија и на Истоку и на Западу жели са свима да сарађује. Интерес грађана је на првом месту, истиче Гашић.

Коментар Брисела да је примио к знању посету Владимира Путина Београду, али и да цени то што је недвосмислено речено да Србија остаје на европском путу, представља одговор онима који "стално желе да покажу да, ако Путин дође, нећете моћи да разговарате са ЕУ", закључио је Гашић.