Вести

Гашић: За војну параду платили смо само гориво

Једини трошак Министарства одбране за организовање војне параде, поводом обележавања 70-годишњице од ослобођења Београда, био је за гориво.
 
Како за Данас тврди Братислав Гашић, министар одбране у Влади Србије, трошкови за гориво су једини који се директно могу везати за одржавање војне параде, која је у част Владимиру Путину, председника Руске Федерације, организована 16. октобра ове године. Министар, међутим, није могао да прецизира када ће бити објављени бар ти подаци.
 
„Нису истините тврдње да Министарство одбране крије податке о томе колико смо потрошили на организовање војне параде. Не могу сада да вам прецизирам датум објаве податка, али то ће се сигурно догодити“, каже Гашић за наш лист.
 
То што ни после месец и по дана Министарство одбране није израчунало колико је новца потрошило за ову манифестацију, Братислав Гашић правда чињеницом да је потребно више времена како би се нашао начин да се ти трошкови прикажу. Упитан како је могуће да су само ти трошкови везани за тако велику манифестацију, министар одбране одговара да су се ту многи трошкови поклопили.
 
- Тражимо начин да прикажемо неке трошкове које смо имали у редовном плану. Ако смо предвидели да ове године урадимо фарбање тридесет тенкова, да ли је то трошак параде? А, офарбали смо тридесет тенкова. Да ли је трошак војне параде то што смо свакако планирали да ремонтујемо одређени број хеликоптера? Да ли је трошак параде то што смо имали одређену обуку војнику? Све смо то већ имали у плану. Једини трошак који можемо директно да вежемо за војну параду били су трошкови за гориво. Све остало су биле планиране активности за 2014. годину“, напомиње Гашић.
 
Он истиче да је град Београд платио „постављање бине и све оне ограде“, односно да Министарство одбране није имало тај трошак.
 
„Како да покажем да ли ми је војска данас јела у Врању или у Београду, да ли је то трошак параде? Немам потребу никоме да се правдам“, категоричан је министар одбране у изјави за Данас.
 
Данас / Аутор: С. Ч.