Вести

Глишић: Ако иде Вучић, одлазим и ја

Председник Извршног одбора СНС-а Дарко Глишић каже да поједини локални страначки функционери, којима циљ није бољитак грађана и не подржавају државну политику, неће бити део Вучићевог тима. У разговору за „Политику” није желео да именује ко ће бити склоњен, али подсећа да су и раније имали болна суочења са људима који мисле да је једино вредна борба за фотељу.

Први оперативац напредњака подвлачи да је седница Главног одбора СНС-а одржана у понедељак – одржана у време великих притисака на председника Србије Александра Вучића и неразумевања оних који не виде да решење нагомиланих проблема које вучемо деценијама јесте од виталног интереса за Србију и будућност наше деце.

– ГО је дао пуну подршку председнику странке за политику коју води, а на самој седници погледали смо се у лице и рекли једни другима да морамо чвршће и јаче да будемо уз политику која се показала као добра за грађане и државу. Морамо још гласније да будемо уз председника странке, зато што све што је урадио и енергију коју је уложио не можемо да девалвирамо нашим нечињењем – објашњава Дарко Глишић.

* Вама у странци је засметало што веома мали број функционера брани државну политику?

- Приметно је да код једног броја чланова постоји уљуљканост, успаваност и опијеност местима на којима се налазе и мораћемо озбиљно да разговарамо и донесемо неке болне мере. Појединци су заборавили да се сви налазимо на местима на којима смо захваљујући Александру Вучићу. Његова харизма, енергија и лидерство које је изградио марљивим и посвећеним радом на основу чега је постао један од најпоштованијих лидера у овом делу Европе, донело им је намештење на локалну, покрајинску или републичку функцију.

* Најавили сте да ћете на страначким органима скренути пажњу неким министрима, пре свега Зорани Михајловић на њихове поступке са којима се не слажете. Да ли сте то урадили у понедељак?

- На ГО СНС-а нисам рекао ништа Зорани Михајловић, јер између нас постоји комуникација и мимо страначких органа. Свакодневно једни другима указујемо на грешке или пропусте.

* На седници ГО, сви који су се јављали тражили су од Вучића да остане на челу странке и после Конгреса СНС-а следеће године. Да ли ће их послушати?

- Мој став по овом питању је више пута изнесен и он је непромењен. Ми данас немамо лидера који је Вучићевог калибра и који има капацитет који има председник републике и наше странке. Мислим да би његов одлазак за нас био озбиљан корак уназад, уз поштовање свих колега који су вредни и способни и који доста тога раде, али смо сви заједно по политичким капацитетима знатно иза Вучића.

* Да ли очекујете да ће променити одлуку?

- Искрено, тешко. Он је човек који доноси одлуке у правом смислу те речи. И када је донесе, он је не мења. На моју жалост, бојим се да Вучић ту одлуку неће променити, али видећемо шта ће донети 2019. година.

* Да ли ћете се у том случају и ви повући?

- Заједно са Вучићем идем и ја, то је логична одлука. Вучић је за мене једини и искључиви ауторитет и тако је више од деценију. Био бих сметња сваком другом ко би сутра уместо Вучића био председник странке. Не видим ко би уместо њега могао да буде исти такав и зато је најпоштеније са моје стране, када се он повуче, да и ја урадим исто. Он је мене бирао за сарадника у свој тим, а када капитен моје екипе одлази, онда је поштено да и ја урадим исто.

* Оценили сте и да политика насиља све више узима маха?

- Као лице и наличје опозиције, која би да буде алтернатива СНС-у. Њихов проблем је што немају шта да замере државном руководству, нити странци која је најодговорнија за развој Србије. Ова земља има велики политички углед као из златних времена СФРЈ из седамдесетих година. Ово је држава коју, као и њеног председника, поштују као никада до сада. Највећи лидери највећих светских сила, који су до јуче са ниподаштавањем говорили о Србији, данас то чине са поштовањем. Долазе код нашег председника, зову га и примају на највишем државном нивоу. Или да замере економски развој? Ниједна фабрика није затворена за време владавине Александра Вучића, а отворио их је више десетина широм Србије. Не постоји сегмент у којем нисмо напредовали, ни у чему не стојимо у месту, а камоли да смо се вратили уназад. И шта ће онда да нам замере?

* Опозиција тврди да власт ствара атмосферу нетрпељивости према другачијем мишљењу...

- То није тачно. Управо је супротно. Њима осим простаклука није остало ништа друго и зато прете крвопролићем, да ће да вешају, убијају, изазивају немире на улицама и призивају државне ударе. Имате опозицију чија се политика темељи на разним врстама насиља коју спроводи против СНС. На свим локалним изборима СНС убедљиво побеђује и има најмање десетак процената више гласова него пре четири године и то је порука која код њих изазива нервозу. Зато се понашају неодговорно, као у случају бестидног насилника који позива на силовање, а онда драми да је, тиме што је увредио премијерку, угрожена његова породица. Не знам ко је овде луд. Шта би било да је неко то рекао његовој жени, сестри или мајци да ће бити силоване и како би он то доживео?

 

Фондација „Брана Црнчевић” за унапређење културе и науке

* На седници ГО СНС једногласно је одлучено да буде основана Фондација „Брана Црнчевић”?

- Фондација има циљ да негује српског наслеђа, промоцију културних вредности, унапређење политичке културе у Србији, истраживање и изучавање политичке и књижевне заоставштине Бране Црнчевића, научно истраживање политичке традиције савремених политичких процеса у Србији и свету, обезбеђивање стипендија за студенте, постдипломце и докторанде, доделу награде Брана Црнчевић за драму, поезију и прозу...

 

 

 

 извор: Политика