Вести

Глишић: Грађани су изабрали наставак развоја и напретка Србије

Листа "Александар Вучић - Србија не сме да стане" однела је победу на свим нивоима избора одржаним 17. децембра - најубедљивију на парламентарним, где има двоструко већи проценат од другопласиране коалиције, на покрајинским и локалним, међу којима је и Град Београд. За Дарка Глишића, председника Извршног одбора Српске напредне странке, овакви резултати нису, како каже у разговору за Курир, изненађење јер, како наглашава, зна колико је урађено у претходном периоду, те да се то види на сваком кораку. Глишић је говорио и о протестима дела опозиције и покушају оспоравања резултата у Београду, будућим коалицијама, али и ономе шта грађани Србије могу да очекују у наредне четири године.

* Српска напредна странка је победила на сва три нивоа избора, најубедљивије на парламентарним, али имате највише гласова и на нивоу Града Београда, за који су и представници опозиције и поједини аналитичари говорили да ће "пасти". Па шта се то догодило у недељу, 17. децембра?

- Наша листа је убедљиво победила на свим изборима који су одржани 17. децембра. На парламентарним, покрајинским и на локалним у 66 општина и градова. Догодило се да су грађани одлучно изабрали мир, стабилност и наставак развоја и напретка наше земље.

* Јесте ли, најискреније, очекивали овакав резултат с обзиром на 11 година власти?

- Најискреније, јесам. Знам колико је урађено у претходном периоду, и то се види на сваком кораку. Такође, знам и колика је безидејност у понуди других политичких опција, а то знају и грађани, зато и јесте овакав резултат.

* Београд није пао, али опозиција окупљена око листе "Србија против насиља" оспорава изборе у главном граду и тражи ново гласање. Тврде да је било нерегуларности. Како на то одговарате?

- Они су себе прогласили победником избора у Београду још пре расписивања избора. А на изборима се не побеђује тако што је једна листа одлучила да она треба да буде победник, већ ту одлуку доносе бирачи. Када имате такав приступ на почетку, онда је очекивано да на крају кукате како су вам сви криви за пораз.

* Неке од њихових оптужби су на рачун грађана из Републике Српске који имају наше држављанство и који су гласали у Србији. Хајде да разрешимо дилему - шта је ту тачно спорно, уколико је уопште спорно.

- Нема ништа спорно. Свако ко је уписан у бирачки списак и има валидни документ има право да гласа. То је најглупљи изговор у мору глупих које су изрекли покушавајући да оправдају свој дебакл.

* Када смо код оспоравања и покушаја делегитимизације изборног процеса, како тумачите то што је том делу опозиције, окупљеном око Драгана Ђиласа, споран Београд, а не и Србија? И јесу ли уопште поднели званично захтев, приговор? Видимо да Мариника Тепић штрајкује глађу, да окупљају људе око РИК, али да ли је формални захтев предат и ко је, заправо, адреса за то?

- Са аспекта регуларности, ово су апсолутно регуларни и поштени избори јер никад мањи број примедби није стигао и никада се мање бирачких места није понављало, свега 31 у односу на укупних преко 8. 300 у Србији и само на три бирачка места у главном граду од укупно 1.180. Из овога вам је јасно да нема никаквих суштинских примедби и да чак ни њихови контролори нису имали замерке. Они су Београд одредили као свој плен још пре избора, зато је њихова галама толика у главном граду. У свим њиховим изјавама могли сте да чујете како ништа мање од победе у Београду не прихватају. А ко сте ви да мимо воље народа себе негде постављате на власт?!

* Милош Јовановић, који је у изборној кампањи отворено говорио да ће у коалицију са Ђиласовом листом, сада износи критике на рачун њихових потеза и поручује да сте ви убедљиво победили и да протести немају ни легитимитет, ни критичну масу, ни енергију, ни концепт, као и да опозиција има проблем лидерства. Како ово сада тумачити?

- Јасно му је да нема већину са Ђиласом, јасна му је и одлука бирача и увек је добро признати вољу свог народа.

* Да ли може доћи до преокрета, па да ви пронађете заједнички језик са коалицијом НАДА када је реч о Београду?

- Наша политика су рад и резултати, јасан план и програм, а не математика.

* Ситуација у Београду тренутно је пата карте, нико не може сам да формира већину... Чули смо др Несторовића да изричито одбацује сарадњу с Ђиласовом листом. Да ли је реалнији сценарио да вам Несторовић да већину или ће се доћи у ситуацију да су неминовни нови избори? Или, опет, поменута НАДА?

- Да не гатамо и не журимо. Ако буде већине у законском року, биће конституисана власт и изабран градоначелник, ако не буде, идемо на нове изборе.

* Шта ће бити са СПС? Чули смо Дачића у изборној ноћи, понудио вам је сарадњу на нивоу града и рекао да је свестан да вам на републичком нивоу нису неопходни... А шта ви кажете?

- СПС јесте наш дугогодишњи коалициони партнер и разговараћемо о свему кад се званично прогласе резултати.

* Њихов резултат заиста је испод сваке прогнозе. Шта мислите, због чега им је тако драстично опала подршка?

- То морају они да кажу. Ми анализирамо наше резултате и ја мислим да можемо још боље да остваримо.

* Народ је вашој листи дао огромну подршку. Избори су прошли, а шта је ваша порука грађанима који су вам дали поверење? У каквој земљи ћемо живети у наредне четири године?

- У земљи у којој се напредује из дана у дан. Раст животног стандарда, даљи напредак у свакој сфери нашег друштва јесу наши резултати у претходном периоду, али и обавезе да у наредне четири године то подижемо на још виши ниво.

 

 

 

Извор: Курир