Вести

Глишић: На челу СНС видим само Вучића

Дарко Глишић, председник Извршног одбора СНС-а, за „Ало!“ је анализирао резултате избора, говорио о односима у СНС-у и признао да му је ових дана најтеже пало хапшење Марка Ђурића на Косову.

* За нама су локални избори, како у Београду, тако и у појединим градовима и општинама у Србији.Да ли сте задовољни резултатима?

- Више сам него задовољан. Број гласова које је СНС предвођен Александром Вучићем добио је заиста импозантан. С једне стране изазивају задовољство јер показују велику подршку, али с друге стране представљају велику обавезу, јер толико поверење грађана јесте обавеза да нешто урадите и не прокоцкате поверење ниједног грађанина који нам је дао глас.

* Чини се да су резултати на општини Савски венац били позитивно изненађење за СНС?

- Јесу, зато што та општина има веома добру председницу, која је много тога урадила у претходном периоду. Грађани су препознали да се нешто другачије и боље дешава и већи број гласова који је тамо освојен је награда за оно што је Ирена Вујовић радила у претходне две године.

* Како коментаришете резултате опозиције?

- Превише су добили, а и резултат који су постигли су постигли на галаму, мржњу и претње. Да се гледало по програмима и по ономе што свако од њих може реално да уради, требало је да добију далеко мање. Не бих им се мешао у посао, нека само тако наставе.

* Небојша Стефановић, високи функционер СНС-а, више пута је истицао да је за одржавање парламентарних избора, какав је ваш став?

- Мислим да је Небојша у праву. Ако опозицији није јасно, на основу пораза у десет општина и градова у Србији, да грађани не само да нису изгубили поверење у СНС него су за нас овај пут гласали и они који нам нису на претходним изборима давали поверење, онда је најбоље решење да се иде на парламентарне изборе.

* Велики број опозиционих странака које су у парламенту није успело да пређе цензус у Београду, да ли то доводи у питање њихов легитимитет?

- Свакако. Да смо ми изгубили изборе у једној месној заједници у Србији, била она и најмања, они би рекли да смо изгубили легитимитет. Сада, када су доживели дебакл и остварили неупоредиво лошије резултате у репрезентативних десет општина и градова, они беже од приче о легитимитету ко ђаво од крста и свакако да неће имати дозу самокритике да кажу себи да нешто није у реду у њиховом понашању и наступима.

* Често се из опозиције чује да се СНС плаши Драгана Ђиласа?

- Видели смо на београдским изборима колико га се плашимо. Поразили смо га и освојили 30 одсто гласова више него он. Њега је било само на изборима у Београду, не видех га у Смедеревској Паланци, Мионици, Пећинцима, Бору, Мајданпеку…

* Прошлу недељу обележило је хапшење Марка Ђурића, он је ваш страначки колега, како сте ви то доживели?

- Врло тешко, толико да не знам праву реч којом бих описао како сам се у том тренутку осећао. И Марко и Никола, који је био тамо, моји су блиски пријатељи и било је мучно да гледам све оне сцене. Марка познајем десет година и за то време од њега нисам чуо ни повишен тон ни ружну реч. Он је пристојан и образован момак. Онако зверски се понашати према њему је нешто што је сваком грађанину Србије који је то гледао, осим њих неколико који су задојени мржњом, било тешко и мучно. Председник Вучић је показао изузетну мудрост, уздржаност, држање које је надрасло ситуацију. Успео је да спасе Марка од даље тортуре, успео је да спасе и све грађане на северу од онога што се десило Марку, а десило би се и њима да Вучићев међународни рејтинг није такав какав јесте.

* Појавиле су се спекулације да је Ђурић жртвован, а од опозиције смо чули теорије да је све било намештено. Шта кажете на све то?

- То су обични кретени, који су објављивали најогавније могуће твитове. Због тога ми је мука што су такви појединци припадници мог народа. Тиме доказују да су исти као они који су ненаоружане и голоруке људе тукли и газили, тиме стављају знак једнакости између себе и оних насилника, јер њихова болесна мржња просто надраста њихов разум.

* Како би СНС реаговао да се ово што се десило Ђурићу догодило неком опозиционару?

- Било коме да се то десило, реаговали бисмо исто - заштитили бисмо грађанина наше државе. Потпуно нам је небитно да ли је он члан неке странке, без обзира на веру и етничку припадност, као грађанину Србије пружили бисмо му исту помоћ и подршку као што смо урадили када је Марко био у невољи. И то је разлика између нас и њих, јер ми на грађане гледамо исто.

* Какви су односи у СНС-у?

- Ово је странка са близу 700.000 чланова, не можемо бити сви исти и нормално је да постоје различита мишљења. Било да се нека тежа реч размени у јавности или да се деси размимоилажење у мишљенима, увек се то заврши на страначким органима разговором и на крају изађемо јединствени у вези са свим питањима о којима смо разговарали.

* Владимир Ђукановић је казао да неће бити посланик ако Зорана Михајловић остане у Влади Србије.

- Разговараћемо на седници Председништва о томе. Влада је момак који много воли странку. Врло је одан, не штеди се када су страначке активности у питању. Изнео је своје мишљење, разговараћемо о томе на страначким органима и бићемо јединствени, као сваки пут до сада.

* Да ли разговарате на страначким органима или се само слуша шта лидер странке има да каже?

- Сви разговарамо. Ко год пожели, може да говори. Некада буде двоје-троје или петоро говорника, некада их буде неупоредиво више. Никада није било да је само председник говорио, а да су сви ћутали, увек је постојала дискусија.

* Да ли је власт променила Вучића?

- Није, потпуно је исти. Свима се јавља на телефон, одговара на поруке. Има невероватну енергију, коју нико од нас не може да достигне. Покушамо некад, па се онда након две или три недеље готово разболимо од напора.

* Један од проблема лидера странке може да буде то што блиски сарадници избегавају да им преносе лоше вести. Да ли сте се некада бојали да Вучићу саопштите лоше вести?

- Ја имам обрнути редослед давања информација, мени су приоритет најлошије информације, које говоре о томе да неко не ради добро или да бележи лоше резултате, то прво стављам на дневни ред и о томе прво разговарамо, а лако ћемо после похвалити оне који се труде. Вучић је више него добро информисан.

* Вучић је у медијима неколико пута говорио о одласку са чела СНС-а.

- Трудим се да не размишљам о томе.

* Ви не можете да замислите неког другог на челу странке?

- Ја лично не могу и више пута сам то јавно рекао. Врло поштујем све страначке колеге, али ја сам своју политичку судбину везао за њега и ако он не буде у странци, нећу бити ни ја.

 

 

Шеф тражи максималну будност

* Важите за човека који је близак лидеру СНС-а Александру Вучићу, он је ваш страначки шеф, да ли је строг?

- Вучић тражи рад, одговорност и максималну будност. Веома га поштујем, знам га двадесет и нешто година. Знам да је поштен, знам да му је породица поштена, ради из најбоље намере. За разлику од ових других, функције које обавља не обавља да би се обогатио, већ да би нешто оставио иза себе Србији. То је његов мотив. Због тога јесам уз њега, због тога га подржавам. Док је он у странци, дотле ће и моја енергија бити на највишем нивоу да нешто радим.

 

Недостаје ми време са синовима

* Да ли имате времена за себе и своју породицу?

- Врло мало. Имам два сина и једина ствар која ми недостаје у животу је нешто више времена са њима. То је једино због чега осетим сету и нервозу, јер немамо више времена да будемо заједно. Али добро, то је цена посла.

 

Јанковић је неозбиљан

* Опозиционари тврде да избори нису били регуларни, Саша Јанковић је поднео кривичне пријаве, које је тужилаштво одбацило, шта кажете на те оптужбе?

- Господин Јанковић је врло неозбиљан. Човека са таквом биографијом и тако оптерећујућом прошлошћу узимати као репер за било шта је мало дегутантно. Најбољи доказ да су избори били поштени можете добити од оних људи који су непосредно били на бирачким местима. Све листе су имале своје представнике у бирачким одборима, сви су могли да дају примедбу и оборе изборе. Избори никада нису били одржани на поштенији, отворенији начин и резултат је јасно показао коме народ верује, а коме не верује.

 

 

 

извор: Ало!