Вести

Глишић: Неки у СНС мисле да су срасли с фотељом

Нисам тражио подршку за председника, рекао сам само да локални представници који зову Александра Вучића у пола ноћи како би им дао дозволу да његово име ставе на изборну листу чак и за месну заједницу, треба да осете када је њему потребна додатна подршка или енергија за решавање кључног питања, што Косово свакако јесте, рекао је Дарко Глишић, председник Извршног одбора Српске напредне странке, и појашњава да је довољна била једна реченица или један јавни наступ, као и да није реч о обавези, већ о делању по савести.

* На кога сте конкретно мислили?

- На све оне који су реаговали накнадном памећу, а не савешћу. Ако неком морате да кажете да тако нешто треба да уради, онда боље да не ради.

* Критиковали сте Зорану Михајловић, рекли сте да ју је опила функција и да се од исте обогатила. Је л' можете то да објасните?

- Све што сам рекао, поновио бих. Једино сам себи замерио што сам то учинио јавно, а не на страначким органима. Све што будем имао да кажем на рачун њеног понашања и рада, урадићу на страначким органима. Наши људи морају да схвате да странка има своју политику, ставове које кад заузме, морамо сви да поштујемо.

* И даље мислите да треба преиспитати њену позицију у странци?

- Преиспитаћемо. И не само њену, него и многих других. Тек нас чекају страначки састанци. Заузимаћемо ставове, преиспитиваће се и мој рад, рад свих оних који су у име СНС постали локални, покрајински или државни функционери. Сви ће морати да испоставе резултат и да за своје понашање, које евентуално одудара од страначких ставова, дају објашњење.

* Да ли је коалиција са СПС стабилна?

- Има одређених проблема на локалном нивоу. Нису то проблеми у неразумевању између СНС и СПС, више су плод личних трвења између људи на локалу који покушавају у то да увуку странке. Убеђен сам да је Ивица Дачић разумео да је наша политика, политика решавања проблема, а не склањања у страну, остваривања резултата, а не хваљења, и да људи који су добили прилику да у тешко време воде Србију желе у својим биографијама да имају резултате, а не називе функција. Док је то тако, мислим да ћемо се разумети. Ако не буде, разићи ћемо се, ни то није страшно.

* Демократска странка Србије је раскинула коалиције с вашом странком у 14 општина у Србији. Да ли вас је та њихова одлука негде угрозила?

- То више угрожава Демократску странку Србије, остали су и без оно мало вредних и поштених људи које су имали. Ставили су тачку на странку која је почетком века играла значајну улогу у Србији, али се не бих бавио њима. Раскид коалиција са ДСС нас не дотиче.

* Шта очекујете на изборима у Мајданпеку?

- Очекујемо да грађани изађу и дају свој глас ономе ко им нуди стабилност, решење за проблеме. Ми не бирамо општине по томе колики им је буџет. За разлику од Драгана Ђиласа и његовог новог ДОС-а, не гледамо да се кандидујемо тамо где можемо да ућаримо нешто већ излазимо на изборе у свакој општини. Мајданпек има своје проблеме, доста смо тамо урадили и тек ћемо.

* Оптужују вас да су на терену у тој општини батинаши СНС. Имате ли своје батинаше?

- Ја водим изборни штаб у Мајданпеку. За ових месец дана нисам видео никакве батинаше, ни непријатан тон на улици. Разумем потребе оних који немају политику да галамом пробуде неког за кога мисле да ће убедити да их подржи. Ми идемо с резултатима.

* Да ли се председник Вучић бави странком или је то потпуно препустио вама?

- Консултујемо се. Он је председник странке, неприкосновени ауторитет. Највеће одлуке не доносим без његовог мишљења. Некад не можемо током дана због обавеза, па ноћу решавамо страначке ствари или сутрадан. Трудим се да му не пребацујем превише проблема и да одржим странку на нивоу који не би правио проблем ни њему ни његовој политици.

* Да ли размишљате о тренутку када ће се Вучић повући са чела странке?

- Не видим мотив после тога. А странка има много добрих, вредних људи, али ја бих био сметња сваком ко би касније преузео странку. Надам се да ће Вучић ту одлуку одложити.

* Како гледате на решење за Косово?

- То је велики изазов. Људи морају да разумеју да политика замрзнутог конфликта и склањања од проблема неће добро донети. Ако имате нешто што ће увек бити разлог да вас неко уцењује, притиска, да вам не да да идете напред, онда тај проблем морате да решите. Шта ми данас имамо на Косову? По најмоћнијим и најутицајним земљама, то је суверена држава. Да ли Србија полаже право на један педаљ? Не. Ми то имамо у Уставу, али фактички немамо власт тамо. Време не ради за нас. Ако се буде одлагало даље, све ћемо изгубити. Десиће се нека нова „Олуја“, неки нови 17. март, погром који ће отерати и оно мало српског живља. Како ћете да вратите бар педаљ земље без људи? Александар Вучић се труди да врати нешто од онога што су други изгубили, немогуће је све. Надам се да они који причају приче о повратку, не мисле да то учине ратом. Доста нам је победа у којима смо губили људске животе.

* Је л' заиста верујете да је могуће вратити нешто?

- Вратили смо поверење међународне заједнице. Имате председника који отвара врата најмоћнијих светских лидера. Неки који су говорили да је КиМ завршена ствар, поново Косово стављају на дневни ред. То што Вучић покушава да уради, обезбедиће нашу будућност и дати извесност за наше потомке. Зато сам био револтиран недавањем јасне подршке јер док је он стављао главу у торбу многи су држали руке у џеповима. А нити им џепови празни нити им руке празне. Ово је раскрсница за Србију. Нисам веровао да ћу да доживим да неко у САД, Француској каже да ће ревидирати став или подржати компромис, надао сам се да ће можда моја деца. Али јесам и ту прилику морамо да зграбимо с обе руке. Ако то не учинимо, нема будућности, историја ће овде ставити катанац.

 

 

 

Извор: Блиц