Вести

Глишић: Нови председник Владе треба да настави досадашњу политику

Парламентарни, покрајински и локални избори 21. јуна показали су да добро вођена политика са јасним резултатима на сваким изборима у односу на претходне добија све већу подршку грађана. Ове године освојили смо готово два милиона гласова, чак 130.851 глас више него на парламентарним изборима 2016, рекао је председник извршног одбора Српске напредне странке Дарко Глишић.

То је послало више него јасну поруку свима који су учествовали на изборима, али и онима који нису. Грађани Србије желе рад, резултате, посвећеност, борбу за њихове интересе и то су јасно препознали у председнику Александру Вучићу и свима нама који се трудимо да га пратимо у ономе што ради, рекао је Глишић.

* Да ли сте пре избора очекивали да ће СНС освојити чак 60 одсто гласова?

- Пре избора никада не размишљам о томе колико ћемо гласова освојити. Ја сам веома срећан што их је било нешто преко 60 процената.

* Да ли сте задовољни резултатима локалних избора? Где сте очекивали више?

- Ја никада нисам задовољан, јер увек можемо да будемо бољи, али морам да кажем да је највећи број општина оправдао поверење. Тамо где су резултати испод очекиваних, врло брзо ћемо ићи у дубоке промене. Анализу смо одавно урадили... Пети пут је читамо, гледамо је из више углова и ускоро ће стићи и прве одлуке.

* Где се упркос резултатима могу очекивати промене у неким локалним срединама? Да ли је реч о онима о којима је било говора на седници Председништва СНС, пре свега у Чајетини, Чачку и Лесковцу?

- Свуда где је резултат био испод републичког просека, и свуда где је локална листа кварила проценат освојених гласова републичкој могу се очекивати промене. Ту пре свега мислим на Беочин, Ивањицу, Ариље, па и Крагујевац. То су само неки од одбора који ће свакако доживети кадровске промене.

* Можете ли да издвојите општине где сте задовољни резултатима?

- То је пре свега резултат у Трговишту, где смо на парламентарним изборима освојили 93 одсто гласова. Овај резултат добија на тежини јер је излазност била велика. Веома смо задовољни и резултатом у Крушевцу где смо освојили 4.500 гласова више него пре четири године. Такође, имали смо више освојених гласова и по окрузима.

* Какви су резултати по окрузима?

Рецимо, у Јужнобачком округу смо освојили 16.000 гласова више него на изборима 2016. године, у Јужнобанатском округу освојили смо 10.000 гласова више, а више гласова смо освојили и у Сремском 11.000, Мачванском 8.500, Браничевском 7.700, Борском 6.700... У Нишавском округу смо задобили поверење 10.000 људи више него пре четири године.

* Колико сте задовољни излазношћу и резултатима избора у Београду?

- Један део одбора у Београду је остварио добре резултате и значајно увећао број гласова у односу на претходне изборе. Са друге стране постоји неколико одбора који су подбацили и када се заврши анализа за Београд свакако ће доћи до смена.

* Како оцењујете резултате избора у Војводини? Да ли ће садашња покрајинска влада са Игором Мировићем остати и у наредном мандату?

- У Војводини смо имали изузетан скок по броју гласова и ти резултати јесу за похвалу. О томе ко ће водити Покрајинску владу и како ће она изгледати, изјасниће се страначки органи до краја августа.

* Српска напредна странка је остварила, како наводе неки медији, одличан резултат и у Суботици. Какве су шансе да Богдан Лабан остане градоначелник или ће га на том месту заменити Балинт Пастор из Савеза војвођанских Мађара?

- У Суботици нисмо остварили одличан, већ добар резултат. О персоналним решењима за локалне самоуправе се разговара унутар странке и следеће недеље највећи део скупштина општина и градова ће бити конституисан.

* У неким општинама су локални одбори СНС-а освојили мање гласова него републичка листа, као на пример у Беочину?

- У неким срединама имамо људе на локалу који нису на најбољи начин искористили указану шансу и оправдали очекивања, па смо имали ситуацију да локална листа вуче доле нашу републичку листу. У Беочину смо имали проблеме и тамо смо изгубили локалне изборе. Где год је било неслоге и унутрашњих несугласица, где су појединци гледали како да се унутар странке обрачунају са другима, не водећи рачуна шта ће да ураде конкретно за грађане, тамо смо имали слабији резултат. У Беочину су у току промене и наши људи су свесни одговорности за лош резултат.

* После седнице Председништва СНС-а, лидер напредњака Александар Вучић је рекао да постоје четири опције за формирање нове владе. Којој опцији сте ви ближи, наставку коалиције с СПС-ом или са Спасом Александра Шапића?

- Најближи сам оној за коју се буде одлучило Председништво странке.

* Како оцењујете то што су социјалисти, тамо где су могли самостално формирали власт?

- То је њихово право, нису урадили ништа мимо закона. Ми користимо наше право да добро одмеримо сваку нашу одлуку и да локалне власти формирамо тако да буду ефикасне и успешније у односу на претходни период.

* Занимљиво да су социјалисти пожурили да формирају власт где су могли и то без коалиције са напредњацима…

- Њихово право, али је занимљиво да су то урадили у више општина, као што су на пример Бачки Петровац, Свилајнац и Сурдулица. Свуда где се ми не питамо, локални парламенти су већ формирани.

* Када ће бити формирана власт у општинама и градовима где је СНС освојио већину?

- У другој половини августа.

* Да ли ће и с ким СНС направити коалицију на Новом Београду и да ли ће Александар Шапић који је у два мандата био председник ове општине остати на том месту?

- Да сачекамо прво коначне резултате на Новом Београду и одлуку Управног суда, па ћемо онда заузети став. Нигде нисмо ишли на изборе да би са неким калкулисали већ да бисмо победили са апсолутном већином како бисмо могли несметано да спроводимо наш програм.

* Какве атрибуте треба да има нови премијер и ко би то могао бити?

- Нови премијер треба да настави досадашњу политику развоја и напретка Србије. Ко ће то бити сазнаћемо у року који је прописао закон.

* Колико садашњих министара је оправдало очекивања и треба да задржи своја места?

- О томе да ли неко од мојих страначких колега треба да задржи, или не, министарско место или неку другу јавну функцију, говорићу на месту на коме треба да се о томе полемише, а то је Председништво странке.

* У последње време поново је на површину испливала нетрпељивост између чланова Председништва СНС, Зоране Михајловић и Владимира Ђукановића. Како то коментаришете?

- То су унутарстраначке ствари. Не желим да о томе полемишем у јавности.

* Шта очекујете од младих у Скупштини Србије, али и у локалној власти?

- Борбу, велику енергију и резултате. Кроз рад са младим људима показали смо да мислимо на њих, да желимо да их укључимо у све процесе, а да је на њима да се докажу. Прилику ће свакако добити.

* Иако је неколико пута најављивано да ће бити одржана, изборна Скупштина Српске напредне странке до сада није одржана, пре свега због епидемије ковида 19. Када се може очекивати изборна Скупштина СНС-а?

- Када је закажемо, тада ће бити. У овом тренутку не знам ни приближан датум, али ће свакако бити разговора о тој теми током јесени.

* Како коментаришете бојкот опозицију која се после избора распала – из Савеза за промене у Уједињену опозицију Србије?

- Немам нешто времена да се бавим залудним људима, али какав им је био бојкот такав им је био и тај савез. И једно и друго је било осуђено на пропаст на самом почетку и тако је и завршило. И ова нова лоповска организација коју праве завршиће као и претходна јер је предводи исти човек Драган Ђилас.

* Шта кажете на рушилачке демонстрације у Београду и Новом Саду и да ли би се могле на јесен поновити?

- У Србији се на власт долази изборима и никако другачије. Насиље никада неће проћи и оно највише говори о организатору тих протеста Драгану Ђиласу.

* Део опозиције стално напада новинаре и прети да ће када дође на власт, угасити медије чија им уређивачка концепција не одговара. Пре свега ту мисле на неке таблоиде, али и на ТВ Пинк. Како то коментаришете?

- То је њихово схватање слободе говора. За њих су слободни медији само они који су у Ђиласовом власништву.Антрфиле

Малим диктаторима из Шапца нећемо дозволити да се играју народном вољом.

* Шта се догађа у Шапцу? Зашто само тамо још нису одржани поновљени избори?

- Зато што одлазећи градоначелник Небојша Зеленовић не може да се растане са фотељом. Грађани Шапца су јасно рекли да више не желе Душана Петровића, Небојшу Зеленовића, Совранија Чоњагића и ово што сада раде само додатно иритира људе. На сваки начин покушавају да остану макар још један дан на власти чиме само показују своју бахатост. Када се буду поновили избори на 27 бирачких места, сигуран сам изгубиће још убедљивије него на изборима 21. јуна. Наша изборна листа освојила је 12.000 гласова више од листе Зеленовића. Разлика коју смо остварили на 73 бирачка места на којима су потврђени изборни резултати је недостижна.

* Шта уколико и даље буду одбијали да понове изборе на 27 бирачких места правдајући се епидемиолошком ситуацијом?

- Сада су се сетили епидемиолошке ситуације, а организовали су велике скупове за неколико стотина људи. Хтели су да се додворе Демократској странци, па су тамо организовали њихов главни одбор, у затвореној просторији, без икаквих мера заштите. Да сам малициозан рекао бих да су то намерно учинили да би довели до већег броја заражених и на тај начин остали још који дан на власти. Познавајући те људе, то не бих искључио.

* Али ако ускоро не буду организовали поновљене изборе шта ћете урадити?

- Уколико буду одбијали да понове изборе на ових 27 места, не искључујем могућност принудне управе. Малим диктаторима из Шапца неће бити дозвољено да се играју са народном вољом.

 

 

 

Извор: Политика