Вести

Глишић: Потребна хитна реконструкција водоводне мреже у Лучанима

Реконструкција водоводне мреже на територији општине Лучани, са које се водом снабдева око 15.000 становника, нешто је што захтева хитну реакцију, рекао је приликом посете тој општини министар за јавна улагања Владе Републике Србије Дарко Глишић и истакао да сад није време за велику причу већ за конкретну акцију.

"Ми ћемо врло брзо да припремимо сву документацију и од четири припремљена пројекта који решавају тај проблем, ући ћемо у прва два. Реконструкција водоводне мреже подразумеваће да се смање губици који су били присутни до сада, јер, примера ради, од десет литара које фабрика испоручи као да шест проспете, они не стигну до корисника. Добро је што је општина Лучани већ предузела одређене мере и смањила губитке, али у циљу трајног решења проблема биће предузети конкретни кораци како би се спремно сачекало следеће лето", рекао је Глишић.

Магистрална водоводна мрежа у Лучанима изграђена је 1965. године у делу од Лучана до села Пухово, док је примарна водоводна мрежа у Лучанима и Гучи изграђена 1950. године. Почетна инвестиција најављене реконструкције је око милион евра, чиме ће бити решен проблем са водоснебдевањем доброг дела грађана ове општине.

Реализација прве фазе очекује се да почне већ током наредних месеци, а укупна улагања и комплетно решење проблема водоснабдевања на територији општине Лучани очекује се у наредне две до три године, што ће коштати до пет милиона евра.

 

 

 

Извор: Танјуг