Вести

Глишић: Ставићемо ствари на своје место

Према најавама, биће ово јако топло пролеће у Српској напредној странци. Не због временских прилика, већ зато што се очекују значајне одлуке. За кога нема места међу напредњацима, али и које функционере треба сменити? Како види иступе у јавности чланова СНС, али и коалиционих партнера, само су нека од питања која смо поставили Дарку Глишићу, председнику Извршног одбора СНС, у емисији "Лицем у лице са Ивасом" на Телеграф ТВ-у.

* Тече десета година постојања СНС. Нарасли сте до преко 600 хиљада чланова. Колико је тешко одржати дисциплину, фокус, а опет у складу са демократским постулатима дати простор свима да кажу своје мишљење и да се истакну?

- Морам да Вас исправим, имамо близу 700 хиљада чланова. Наравно, није лако, ако желите да водите одговорну политику, ако желите да у континуитету правите резултате, онда морате да имате и јако добро развијену организацију, која је спремна да у сваком тренутку положи рачун, односно извештај о томе шта је урадила у неком претходном периоду.

Ми честим контролама које правимо једноставно желимо да будемо максимално одговорни према свим грађанима Републике Србије. Када вам дају поверење, нису вам дали поверење да ви то време проведете тек тако или се похвалите неком функцијом, већ да на том месту нешто урадите, направите неки резултат и да ти ваши резултати буду видљиви.

Веома сам поносан што смо, откада се налазимо на власти у Републици и многим локалним самоуправама, успели да урадимо много тога и постигнемо изузетне резултате. Али, не желимо да се уљуљкујемо, да спавамо на ловорикама и уживамо у томе што смо један посао завршили, а чека нас још много посла. Увек морамо да се трудимо да идемо што јаче напред, да се боримо.

Поготово људи у општинама из дана у дан виде да се неко бори да уради километар асфалта више и километар водовода и канализације више и километар нисконапонске мреже више... Да се сваког дана труди да грађанима решава неки проблем. Зато направимо понекад анализу ко се уморио, ко може даље, ко не може. Мислим да је то квалитет СНС и јасна разлика у односу на све друге странке.

* Доћи ћемо и до тог пресека стања. Међутим, када смо код исказивања мишљења, дошло је до дисонантних тонова. Пре свега су поједине министарке, бар према ономе што је дошло до медија, изразиле неслагање са премијерком Аном Брнабић. Како коментаришете њихов став?

- Веома поштујем Јадранку и Зорану, оне су веома вредне жене, боре се, раде, одане су странци. Готово смо у дневној комуникацији у вези са разним страначких активностима и догађајима. Али, уколико је постојао неки проблем, разговараћемо о томе на месту које је најприкладније за то и на коме озбиљне странке решавају своје проблеме, а то је Председништво странке. Када буде заказано, сешћемо и разговарати. Ја спадам у људе који не желе да полемишу ни са ким из странке путем медија. То је мој генерални став. Не говорим посебно ни о Зорани, ни о Јадранки, ни о било коме другом. Не желим да полемишем путем медија ни са једним страначким колегом.

На страначким органима ћемо о свему, што је евентуални проблем разговарати или ако неки дисонанти тон постоји решити. Рећи ћемо једни другима шта имамо да кажемо и то је једна од ствари на коју сам поносан, јер смо странка на чијим страначким органима може да се чује свачије мишљење и буде изнето све оно што неко мисли да је став и да је исправно и на основу тога заузимамо ставове и доносимо јасне одлуке којих после морамо да се придржавамо.

* Међутим, у јавности су поједини чланови СНС, пре свега посланици, затражили и њихову смену, у првом реду Зоране Михајловић?

- Није паметно то што раде. Ја још једном позивам све наше чланове да све што имају да кажу, то ураде на органима странке чији су чланови. И посланици који су то износили су чланови Председништва, али на органима странке не кажу ништа. С друге стране, изнесу став коме није место у јавности.

Свака снажна организација мора унутар себе да реши сваки евентуални проблем и мислим да ћемо ми то врло брзо да ставимо на своје место.

* Када говоримо о стављању ствари на своје место, да ли ће на органима странке бити речи о реконструкцији Владе?

- Биће о свему речи. Анализираћемо све што смо радили од претходне седнице Председништва, па до ове. Ми ћемо такође, почетком јуна, имати седницу проширеног Извршног одбора где ће доћи сви председници општина и сви председници локалних одбора, где ћемо направити једну заједничку анализу свега онога што смо радили.

То су нормалне ствари. То је нешто што је живот странке. Још мало стрпљења, па ћете знати какви су ставови по свим овим питањима.

* У том смислу бих се осврнуо на још један моменат. Ово последње дешавање је почело од различитог става Ненада Поповића, председник СНП, вашег коалиционог партнера. Да ли ће бити преиспитивања сарадње са овом, али и другим партијама које подржавају Владу?

- Биће, наравно. Преиспитаћемо однос са свима. Анализираћемо шта су, евентуално, наши проблеми. Ко и колико даје допринос у функционисању републичке Владе и генерално раду свих државних органа.

То што је неко члан неке странке не значи да не подлеже анализи, да не треба да поднесе извештај шта је то урадио на месту на које је изабран. Свакако да ћемо око тога разговарати и да ћемо заузети став.

* У СНС-у је сада актуелно подношење извештаја о раду председника општина с обзиром на то да су на половини мандата. Најавили сте, да се тако изразим "чистку". За кога нема месту међу напредњацима?

- Није то баш чистка. Да видимо ко се уморио, ко не ради на најбољи могући начин. Четири године јесте предуго време да бисте чекали да прође читав мандат, па да се питате да ли сте нешто урадили или нисте.

Грађани више не могу да трпе тај луксуз да неко троши њихово време и због тога правимо те анализе које имају за циљ да у потпуности мобилишу наше људе, да раде боље, да се више труде и једноставно дају свој максимум на месту где се налазе.

У последње време било је превише приче око тога, јер су сви били заокупљени том темом. Морам да кажем да сам веома поносан на многе наше чланове, на огромну већину њих, који веома вредно раде и праве изузетне резултате.

Ми смо у готово свим општинама на власти, у неких 5 или 6 нисмо, али тамо где јесмо, наши људи се труде да и оно мало проблема које имамо на време спречимо, да не би били велики проблеми. Зато ћемо и урадити то што смо планирали, да можда дође до неке промене, пре свега промене председника локалних одбора, јер нисмо задовољни како странка прати сва ова дешавања, како се према њима поставља на одређеним локалним нивоима.

Видећемо која су то најбоља могућа решења, која могу да дају неку нову енергију, која би имала за циљ да се у тим срединама боље ради. Направићемо тај пресек, али понаваљам, врло је битно рећи што се избегава да се помене, а то су добре ствари које се дешавају. Увек је вест када је нешто лоше или када треба неко да се смени.

Много тога доброг се дешава и на локалном нивоу, а поготово на републичком. Много ствари јесу за похвалу и јесу јасни резултати ове власти на челу са Александром Вучићем. Ми гледамо да у нашој кући буде ред, да буде све чисто, на најодговорнији начин постављено како бисмо могли сутра да погледамо наше бираче у очи.

Наше локално руководство са најгорим резултатима је и даље боље од појединих представника опозиција који су на власти у појединим општинама. Ми немамо ниједну општину задужену као Чајетина. То је најзадуженија општина у Србији. Ми немамо ниједну општину или град који, по налазу ревиозора, има преко пола милијарде ненаменски потрошених средстава као Шабац.

Ако се сећате епохалних остварења Радослава Милојичића Кене у Смедеревској Паланци, заиста треба написати једну књигу "како не треба водити једну општину". То треба да буде обавезан приручник у понашању и руковођењу сваког председника општине у Србији, "како не треба". Уради како год, само немој овако, да општину са 800 милиона динара прихода задужите на преко 4 милијарде динара, да блокирате сваки рачун почев од месне заједнице, болнице, дома здравља, школе, вртића, фудбалског клуба, јавног предузећа, свега што постоји. И да онда просипате помоћ како Вучић није добар, СНС је овакав или онакав, а он је диван и сјајан.

Врло сам поносан на ту чињеницу да је наш представник са најслабијим резултатима још увек изнад оних који покушавају да нам демагогијом нешто спочитавају, а у ствари се боре за голи опстанак на политичкој сцени. Али, ми ћемо водити рачуна, без обзира на све што сам изнео, да наши људи морају увек да теже да буду бољи, више да раде и померају ту границу, да покажу ту енергију, да се боре да решавају проблеме својих суграђана, разговарају са народом, избегавају разноразне афере попут неког бахатог понашања на некој прослави или било шта што иритира грађане и да увек имају јасне резултате које могу у сваком тренутку да помену.

Мислим да је због тога СНС данас странка која има близу 700 хиљада чланова и која ће то да пребаци до краја године, а онда идемо ка новим циљевима у новој години.

* Међутим, када говоримо о тим негативним стварима, у медијима се помиње шест имена која су виђена за смену. Наводно је реч о Чедомиру Божићу из Жабља, Предрагу Вуковићу из Шида, Предрагу Белићу из Алибунара, Радомиру Николићу из Крагујевца, Милутину Јеличићу Јутки из Бруса, Богдану Лабану из Суботице и Благоју Спасковском из Бора. Шта Ви кажете?

- Ма, лупају глупости. Није то ништа тачно, него да би се новине продале. Нико то из странке није то изјавио, нити смо ми дошли до коначног резултата рада свих наших одбора на терену. Тај посао нисмо приближили ни половини.

То се ништа неће знати пре седнице Извршног одбора, коју ћемо имати у јуну. Тада ћемо рећи да правимо одређене кадровске промене у неким нашим одборима у Србији, да бисмо боље радили и оправдали поверење грађана у тим срединама. Ту тешко да су било шта погодили, али ето. Занимљива вест и онда се труде да неком својом спекулацијом покушају да продају неки примерак новина више, али у тим новинским наводима нема истине.

* Некако се све згуснуло у кратком временском периоду. Најкасније до 8. јуна мора да се изабере и градоначелник Београда. У јавности су се издвојила два имена, Ирена Вујовић и Горан Весић. Шта Ви кажете?

- И о Горану и о Ирени мислим све најбоље. Горан је јако вредан, доста тога је урадио као менаџер Града Београда. С друге стране, Ирена, као председница општине Савски венац, заиста је доста тога направила, померила неке границе и што се тиче резултата на изборима, јер ту је нешто већи број гласова освојен него што смо очекивали. Она је показала да су људи препознали њен рад, трудила се, борила... Од многих људи са Савског венца сам чуо да су имали предрасуде, али је она то све разбила.

И једно и друго су кадри, али баш као и сви остали кандидати са наше листе, тако да сасвим је сигурно да ће градоначелник бити један од 64 одборника са листе која је победила на тим изборима. А ко ће бити, сазнаће се у законском року. Не видим разлога за неку превелику журбу. Ако закоснки рок каже 8. јун, биће сигурно пре. А да буде и 8. јуна, закон нисте прекршили, добиће Београд градоначелника.

Оно што је најбитније је да су Београђани дали награду једној политици која треба да се настави. То је политика континуираног развоја главног града, решавања многих проблема, који су овде деценијама чекали. То јесу ствари које треба да буду, она политика коју ће следити било ко да буде градоначелник, односно било ко да чини ту будућу окусницу градске власти. Они морају наставити путем којим су ишли Синиша Мали и његов тим, јер они јесу за четири године урадили много више него у последњих 10 или 20 година и ту нема никакве дилеме.

Одете, погледате и уверите се да су то више него јасни резулатати. Најбитније да онај ко буде изабран за градоначелника Београда следи један такав пут, јер то гарантује да ће Београд израсти у једну озбиљну метрополу.

* Према најавама лидера СНС и председника Србије Александра Вучића наредне године биће одржана ванредна скупштина странке и он се неће кандидовати за председника партије. Уочи председничких избора јасно сте рекли да сте против оставке Вучића на страначке функције. Како коментариште ову његову најаву?

- Мој се став није променио уопште по том питању. Ни по том питању ни по питању моје одлуке, како ћу поступити у том тренутку, тако да то не бих више понављао. За мене је Александар Вучић неко ко је неоспоран лидер, човек који има заиста невероватну радну енергију и има невероватне резултате.

Уколико бих остао на месту на којем сам сада, био бих само сметња онима који би странку водили, али свакако да ћу остати члан СНС и да би моја подршка тој странци била неоспорна. Али нисам сигуран да могу да функционишем, а да неко други буде председник странке. То је мој лични став. Никога не обавезује, никога не оптерећује. Оно што сам рекао, ја се тога држим. Та реч је као армирани бетон. Не може да је помери ништа.

Надам се само да нећу доћи у прилику да то демонстрирам, да ће он ипак остати на челу странке и после тог периода о коме је говорио и да нећемо бити у прилици да проверавамо колико је та моја реч чврста.

* На крају хоћу да Вас питам, рекли сте да не желите ниједног тренутка да личите на ДС. Шта сте мислили под тим?

- То је нешто најгоре што може да се деси некој странци. Уколико желите да ваша странка крене путем пропасти и сопствене и државе у којој делује, онда треба да личите на ДС. Јер вама на ДС личи покрет слободних грађана, све ове неке групације, више не знам ни како се зову. Сви они желе помало да буду ДС. Шта лепо можете да кажете о њима? Ништа.

Какви су њихови политички ствавови, не знају ни они сами. Њихови политички ставови су да мрзе, да прете како ће неког да обесе, да изазову насиље, да неку странку забране... Ураде све оно што ниједном здравом и нормалном човеку не би пало на памет. Њих одликује само и искључиво мржња према Александру Вучићу и свима онима који су уз њега. Не видим ниједно друго упориште нити један политички став који је рационалан и на основу кога можете да кажете да ће бити боље или другачије у овој држави.

Оног тренутка када СНС почне да личи на ДС биће то пут у пропаст и ми то не смемо да дозволимо. Код њих је било лоше нешто што су узимали као добро, код њих је свака глупост коју су правили њихови чланови узимана као врлина и нешто чиме су се хвалили. Све оно што чега би паметан требало да се стиди, они су се тиме хвалили.

Њима је добар Кена када задужи општину 4 милијарде динара, њима је био добар Ђилас са свим оним што је радио. Требало би ми два дана да набрајам све глупости које је он чинио и као градоначелник Београда и као председник ДС. Замислите да ми почнемо да личимо на једну такву странку, то би био смак света. Нити би било добро нама, нити Србији.

Зато морамо да будемо одговорни, да гледамо људе кроз резултат, да посматрамо какве су тенденције у сваком од наших одбора појединачно, да предузимамо мере ако нешто није добро. То је одговорна политика. То је одговорност према грађанима и бирачима. Не само обавеза према 700 хиљада чланова, већ према свима који су гласали за Александра Вучића и СНС, а било их је на последњим председничким изборима преко 2 милиона.

Морамо да будемо одговорни према сваком грађанину који нам је дао подршку и сваком грађанину Републике Србије и због тога правимо често, како ви то називате, пресеке или анализе, да бисмо показали људима да се не уљуљкујемо у власти, да нас функције не опијају, већ да желимо да напредујемо и постижемо резултате који ће учинити ову државу бољим местом за живот. Зато је код нас већи степен дисциплине него што је то иначе случај.

 

 

 

 

извор: Телеграф