Вести

Глишић: Увек смо спремни да их побеђујемо

Председник Извршног одбора Српске напредне странке, Дарко Глишић, каже да је годину за нама обележила историјскапобеда Александра Вучића на председничким изборима, изражена у огромној подршци грађана, на изборима који су одржани у фер и демократској атмосфери, где на близу 9.000 бирачких места није забележен ниједан инцидент, нити је уложен иједан приговор. Све то показало је да грађани верују у политику коју заступа Алексанадар Вучић и да су итекако наградили његов рад и резултате које је остварио као премијер.

- То је догађај број један око кога се окретала цела 2017. година. Што се тиче саме Српске напредне странке, она живи свој живот и сада већ иде према цифри од 700.000 чланова и највећа је странка у овом делу Европе. То носи веома велику одговорност, морамо да будемо будни 365 дана у години, да будемо другачији од других, да се оградимо од свега лошег, да мењамо оне који не могу да прате такав начин рада. Посао и резултати су на првом месту“, каже Дарко Глишић за „СНС Информатор“.  

* Колико сте задовољни радом Извршног одбора?

- Борили смо се, трудили смо се да одговоримо сваком задатку који је био испред нас. Показали смо велику посвећеност и велики труд. Радим с људима који не дају изговоре, већ предлоге и решења. Поносан сам на то што у непосредном окружењу никада нисам чуо „не може због тога и овога“, увек је било „у реду, хајде да видимо како можемо то да урадимо“. По томе се угледамо на председника Странке, који никад није тражио изговоре, већ се увек хватао у коштац са проблемом и решавао га.    

* Какве резултате данас остварују локлани одбори СНС који су реконструисани после Вашег доласка на чело ИО?

- Ако смо за 2016. годину рекли да су се промене, рецимо у Рачи, показале као добре, и да тамо данас имамо 70-80 одсто подршке, мислим да смо у 2017. добар посао урадили у Неготину, што се потврдило на локалним изборима, када су грађани Општине Неготин дали 71 одсто подршке листи СНС. То је доказ да тамо где се уочи проблем и где људи не могу да иду у корак са странком и председником, морају да се десе промене и да се пронађу људи који су кадри да тај терет носе. Где год смо то уочили и где год смо повукли потез, врло брзо се показао добар резултат. У 2018. години, на крају сваког месеца анализираћемо рад окружних и општинских одбора, па ако негде не ваља, покушаћемо разговором, а ако баш не иде - правићемо резове. Разликујемо се од других на политичкој сцени јер своје грешке не кријемо, него их уочимо и трудимо се да их исправимо.  

* Да ли сте задовољни резултатима СНС на недавно одржаним изборима у Пећинцима, Мионици, Неготину, Костолцу?

- Резултати су изнад мојих очекивања. Невероватно је када у једној општини, од 30 мандата, освојите 28. И то у Пећинцима, где је била највећа могућа излазност и највећа могућа конкуренција. Људи су нам дали невероватну подршку. Наравно да је много значило што је име Александра Вучића стајало у имену листе, а и ми смо погодили са људима на терену који су могли да испрате такав  назив листе и не покваре је неким својим локалним дешавањима. Морам да признам да сам оцењивао да ће резултат бити мало мањи, али је одлично што сам се преварио, и желим да се увек тако преварим. Суштина је у томе да не можете да лажете људе, да радите само пар месеци пре избора, а онда да их пошаљете у Центар за социјални рад да подигну неку хиљаду и кажете им који број да заокруже. Мандат једне власти траје четири године, и за то време не сме ниједан дан да се изгуби. Тамо где смо све четири године марљиво радили, добили смо 65-70 одсто подршке. То је непогрешиво. Увек добијеш онолико колико си заслужио, народ види. Када дођете на мост на Топлици, у Мионици, не можете да кажете да тај мост не постоји. Људи прелазе преко њега, олакшава им живот. Не можете да не видите четири километра новог асфалта у делу Ђурђевца ка Ваљеву, уместо макадама који је раније ту био. Не можете да лажете и варате људе. Види се тамо где се ради.

* Како видите то што су одређене опозиционе партије одустале од учешћа на локалним изборима под изговором некаквих наводних неравноправних изборних услова?

- Када сам био у Неготину, распитивао сам се о конкуренцији и када сам поменуо име Саше Јанковића, питали су ме: „Ко је тај? Је ли то нека нова звезда „Гранда“? Неки певач?“. Људи немају појма ко су ти људи. А како да знају кад, рецимо, тај Саша Јанковић не излази из круга двојке? Београд је највећи и најважнији град, самим тим што је главни град, али није Београд Србија. Истина је да нису успели да прикупе потписе и да нису имали људе на терену да се кандидују у тим општинама, а сетили су се да то кажу дан пре закључивања изборних листа. Дакле, да су рекли пре расписивања избора да их бојкотују јер су наводно недемократски, неко би и помислио да их стварно бојкотују, али кад то кажу на дан кад се предају листе, а месец дана пре тога се нису оглашавали јер су покушавали да нађу негде некога, онда је јасно да лажу. Најбољи деманти њихових глупих прича су Неготин и Мионица, где је била никада већа излазност.

* Чиме се објашњава толика излазност?

- Код локалних избора увек је велика излазност јер су људи животно заинтересовани за  проблеме које уочавају у непосредном окружењу. Чињеница је да морате да имате одличну инфраструктуру да бисте на локалу остваривали овако високе резултате, какве остварује Српска напредна странка. А приче из круга двојке, да их бојкотујеш зато што нису демократски... Они су својим кандидовањем на председничким изборима показали да су ти избори демократски, па их питам зашто су после протествовали? Ако је појављивање или непојављивање оцена карактера избора, и ако непојављивањем на неким изборима они показују да су недемократски, онда су појављивањем на неким изборима показали да су били демократски - рецимо на председничким. То само показује колико су беспомоћни, колико немају идеје. Али, колико год су они спремни да губе изборе, толико смо ми спремни да на тим изборима побеђујемо, па ако њима није досадно да губе, није ни нама досадно да их стално побеђујемо. Први пут у историји политичког живота у Србији, једна власт свој мандат константно држи на столу и увек је спремна да га провери на изборима. Грађани одлично виде да се не држимо чврсто за фотељу. Само нека кажу кад хоће на изборе, и ићи ћемо. У прошлости није било тако, него су са нешто преко 50 одсто држали власт до последњег дана и онда се тај последњи дан растајали са влашћу као са душом. Веома сам поносан на то што ми то тако не схватамо, што се показало као добро и за Србију.  

* Каква је Ваша прогноза за изборе за Град Београд?

- Очекујем да грађани погледају око себе и да то што виде упореде са оним што је било пре, и да онда донесу суд. Уколико не буде притисака тајкуна и људи који Београд схватају као плен кога желе да се докопају, неће бити дилеме на овим изборима. Очекујем тешку борбу, а на СНС-у је само да покаже грађанима шта је урадила у претходне четири године. Ни у једном другом мандату, у претходних 20 година, није ни упола толико урађено у Београду. Наш посао ће бити да грађане упозоримо на оне који ће покушати да их преваре лажама и паралажама. Очекујем да Мишковић има неколико својих листа. Свакако ће то бити листа на којој ће бити Драган Ђилас и ови остали згрчени, под стресом и у бесу, који бојкотују изборе када не могу да сакупе потписе. Такође, Шапићева листа, али и многе друге, свакако ће бити Мишковићеве листе. Ту нема никакве дилеме. Мишковић је опасан човек, опасних намера. У претходних пет година није био у могућности да черупа државу и грађане, и сада жели то да надокнади. И све ће учинити да се поново врати на власт и да поново ради све оно што је радио - да пљачка, отима, држи све под својом контролом, да буде владар из сенке, баш као што је био до 2012. године.     

 

 

 

 

извор: СНС Информатор