Вести

Годишње губимо 10 милијарди евра кроз црне токове

Српска напредна странка упозорава да српска економија на годишњем нивоу губи и до десет милијарди евра кроз црне токове и указује на чињеницу да за овај погубан податак највећу одговорност сноси Влада Србије. Чињеница је да више од 60% свих активности у ванпривреди и привреди се одвија мимо легалних токова, да се на годишњем нивоу више од милијарду евра изгуби кроз различите облике корупције и да се ово директно одражава, не само на стандард грађана, него и на климу за инвестиције, на број незапослених у Србији и на стање у инфраструктури, која опет повратно има веома велики утицај на број запослених, односно незапослених, кроз немогућност страних инвеститора да нађу адекватну климу за улагање у Србију.
Српска напредна странка поставља питање Влади, да ли ће недавно задуживање, од додатних милијарду долара, које је одобрила Влада Србије, поново значити  да ће тај новац бити потрошен ненаменски и за маркетиншке и предизборне сврхе, а не за инвестиције које су преко потребне Србији и изградњу инфраструктуре и стварања услова за прављење нових радних места у нашој земљи.

Српска напредна странка сматра да Влада Србије, у договору са Ненадом Чанком, на противуставан, незаконит начин, наставља растакање државе Србије и да најновији споразум о амандману Лиге социјалдемократа Војводине, на Закон о јавној својини, представља доказ тврдње да је власт у Србији клептократска. Наиме, основни циљ и мотив, рацио усвајања једног оваквог амандмана, као и усвајања Закона који област јавне својине не регулише, већ у њега уноси хаос, јесте стварање предуслова да се оно мало државне својине и имовине, што још увек постоји, стави у службу тајкуна блиских људима на власти. Ми не видимо да ће грађани Србије и грађани Војводине имати било какве користи од тога што ће имовина, која је грађена генерацијама, бити стављена на располагање групи корумпираних политичара у Новом Саду. Потпуно је свеједно да ли том имовином управљају корумпирани политичари у Новом Саду или корумпирани политичари у Београду. Судбина те имовине биће иста. Она ће завршити у приватним џеповима, преточиће се у те црне токове новца, а грађани Србије биће још сиромашнији и још безперспективнији.
Због тога, једини начин да Србија изађе из ове спирале пропадања, је комплетна промена политичког система у Србији, промена владајуће класе у Србији и шанса грађанима Србије да сами изаберу представнике који ће одлучивати о томе у ком правцу Србија у будућности треба да иде.
Ја вам се најлепше захваљујем. Уколико имате неких питања, ја сам спреман да одговорим.

Новинар: Да ли имате неке информације, од ваших људи са терена, са севера Косова, докле су спремни да издрже са барикадама? И какав сценарио може да се очекује у наредне две недеље, још 15 дана је остало до мишљења Европске комисије? Шта може ту да се очекује? Познато је да ваша странка је доста присутна доле на терену, имате и председника општине. Какве информације имате доле са терена?
Марко Ђурић: Српска напредна странка ужива највеће поверење грађана севера Косова и Метохије и ми смо веома забринути због чињенице да Влада Србије није показала у претходном периоду да има било какав план и стратегију за излажење из ћорсокака у којем се наша државна политика, када је реч о Косову и Метохији, нашла. Наравно, ми са бригом и зебњом гледамо све оно што се ових дана дешава на северу наше покрајине и истовремено пружамо пуну подршку грађанима Србије на северу Косова и Метохије, који се, независно од своје политичке припадности, организују у настојању да очувају своја елементарна људска права и да Србија обезбеди услове за опстанак на северу наше Покрајине. Наравно, Српска напредна странка је у претходном периоду позивала представнике свих страна, али посебно оне на којима је највећа одговорност, а то су представници Међународне заједнице, да обезбеде да на терену буде сачуван мир,  да ни са стране, тзв. власти у Приштини не буду толерисане провокације и да се на статусно неутралан начин обезбеди решење садашње ситуације кроз дијалог. Наравно да је ситуација веома тешка и ово чега смо данас сведоци последица је вишегодишњег запуштања овог проблема. Последица је и чињеница да су одговорност за дешавања на Косову и Метохији преузели људи који чине врх данашње власти и који ту политику воде не консултујући ни остатак политичке јавности у Србији, нити у довољној мери ангажујући остале интелектуалне и друштвене капацитете. Дакле, они су сматрали да су способни да се носе са тиме, реалност их демантује. И због тога данас имамо ситуацију какву имамо.

Новинар: А шта би био ваш план за ове две недеље, ако се од Срба тражи да уклоне барикаде по мишљењу Европске комисије, да ли бисте им ви то препоручили?
Марко Ђурић: Српска напредна странка, из ове перспекитиве, нема морално право да на било који начин утиче на одлуку грађана Србије о облику њиховог протеста. Дакле, то је наш став.
Ја вам се захваљујем. Уколико имате још неких питања... Уколико не,  хвала што сте дошли на нашу конференцију.