Вести

Гојковић: Билатерални односи Србије и Кине најбољи у нашој историји

Чланови делегације Републике Србије, коју предводи потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић у Сјамену, где Србија од 8. до 11. септембра као земља почасни гост учествује на 23. Међународном сајму инвестиција и трговине "CIFIT", састали су се са партијским секретаром провинције Фуђијен Џоуом Зујиом уочи почетка сајма. 

Министарка Гојковић је захвалила на топлој добродошлици и позиву да Србија буде други пут заредом почасни гост, као и на посебној части да се као шеф делегације Србије обрати на свечаној церемонији отварања 23. Међународног сајма инвестиција и трговине. 

Наглашено је да су билатерални односи Србије и Народне Републике Кине најбољи у нашој историји и да су то свевремени односи челичног пријатељства, како су истакла два председника Александар Вучић и Си Ћинпинг. 

Министарка Гојковић је захвалила Кини због континуиране и чврсте подршке Републици Србији у очувању територијалног интегритета и суверенитета, која је за нас од непроцењивог значаја и истакла да Србија пружа принципијелну подршку политици једне Кине. 

Указала је да се Србија са задовољством одазива на иницијативе Народне Републике Кине које за циљ имају развој мултилатералне сарадње и да ће Павиљон Републике Србије на овогодишњем сајму бити добра прилика за представљање наших развојних пројеката, међу којима је посебно значајан пројект "ЕХРО 2027" Београд.

Истакла је и да очекује да ће инвестициони форуми дати запажене резултате и најбоље прилике за улагање.

Министарка Гојковић је подвукла да ће унапређењу односа посебно допринети предстојеће учешће председника Републике Србије Александра Вучића на 3. Форуму Појас и пут, на десетогодишњицу ове велике иницијативе, који ће се одржати у октобру у Пекингу када ће бити потписани бројни споразуми.

Поздравила је јачање сарадње у домену економије и истакла да је Србија заинтересована за нове инвестиције Кине у Србији. Министарка Гојковић је поздравила и увођење директне авио-линије, те нагласила значај сарадње на пољу науке и технологије. 

Министарка Гојковић је указала да се односи на пољу културе континуирано развијају и да се припремају споразуми у овој области који ће унапредити сарадњу посебно у области спречавања илегалне трговине културним добрима, као и да значајан допринос у домену јачања културних веза дају културни центри.

 

 

 

Извор: Танјуг