Вести

Гојковић: Чачак ће бити центар културе и уметности наше земље

У просторијама Културног центра града Чачка, окупљенијим медијима обратили су се градоначелник Чачка Милун Тодоровић и министарка културе и потпредседница Владе Србије, Маја Гојковић.

Престоница културе један је од најзначајнијих пројеката које је покренуло Министарство културе са циљем да се уз подршку локалним самоуправама ојачају кључни фактора културног развоја.

"Ово је догађај којим свакако исписујемо нове странице историје овог града, Моравичког округа и читаве српске културе. Од вечерас и током читаве 2023. године Чачак ће бити центар културе и уметности наше земље", рекла је министарка Гојковић. Министарка Гојковић је указала да, поред савремених форми, бројни програми и садржаји представиће све богатство и разноврсност традиције овог краја и све оно што локални средину и околину чини привлачно и упечатљиво.

"Пре нешто више од две године уз подршку председника Србије Александра Вучића и Владе републике Србије покренула сам овај пројекат по узору на Европску престоницу културе, имајући у виду све предности и добробити које се освајањем ове престижне титуле добијају. Реализацијом програма у оквиру Престонице културе изабрани град поставља културу и средиште свог развоја", додала је министарка Гојковић.

Она је напоменула да ће, кроз четири програмске целине пројекат Чачак 2023. представити своју историју, знамените личности, нематеријално и материјално културно наслеђе и неке мање познате градске приче.

"Драги пријатељи, даме и господо драги пријатељи, налазимо се у граду културе и уметности, месту добрих људи, вредних домаћина у коме се сваки гост осећа као код куће и у које се радо враћа. Сигурна сам да ће све што спроведу Влада Републике Србије министарство културе и град Чачак за овај пројекат као и све ове добре вибрације вечерас присутне учинити да још једном покажемо богатство наше културе. Тиме ћемо у свет послати најлепшу слику наше земље. У то име добродошли у Чачак Прву престоницу културе Републике Србије и хвала што сте вечерас са нама", истакла је министарка Гојковић.

 

 

Извор: Танјуг