Вести

Гојковић: Челично пријатељство Србије и Кине

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић, која предводи државну делегацију на 23. Кинеском међународном сајму инвестиција и трговине "CIFIT" у Сјамену, састала се са потпредседником Кинеске народне политичке конститутивне конференције Ванг Јунгом, уочи отварања сајма, и том приликом је истакнуто да су Република Србија и НР Кина потпуно посвећене томе да, у складу са челичним пријатељством и стратешким партнерством, наставе да унапређују сарадњу на бројним пољима.

Ванг Јунг захвалио је Србији на учешћу на међународном сајму у Сјамену, као прилици за додатни развој сарадње и инвестирања, а на основу добрих односа и сарадње председника Републике Србије Александра Вучића и председника Народне Републике Кине Си Ђинпинга.

Јунг је нагласио да је Србија челични пријатељ НР Кине и стратешки партнер од 2016. године и подсетио да су два председника на састанку у Пекингу прошле године током трајања Олимпијских игара постигли консензус за даљи развој сарадње.

Како је истакао, НР Кина и Србија су последњих година ојачале сарадњу у области трговине, инвестиција, туризма и културе, као и у оквиру иницијативе Један појас један пут и нагласио спремност кинеске стране да се настави унапређење односа у овом домену.

Потпредседник Кинеске народне политичке конститутивне конференције напоменуо је да је НР Кина спремна да подстиче кинеске компаније да улажу у Србију и у наредном периоду.

Министарка Гојковић је такође истакла да Републику Србију и НР Кину веже стратешко партнерство и свевремени односи челичног пријатељства, како су то истакли председници Си и Вучић. Нагласила је да наши председници имају честе и садржајне сусрете, а нова прилика за унапређење односа биће у октобру на 3. Форуму Појас и пут, на десетогодишњицу ове велике иницијативе, када ће бити потписани бројни споразуми, а један од најважнијих је споразум о слободној трговини између наше две државе и истакла да би за Србију била част да председник Си Ђинпинг посети Србију у наредном периоду, на позив председника Вучића.

Министарка Гојковић је захвалила НР Кини на томе што као велики пријатељ Србије даје подршку нашој земљи по питањима од виталног значаја, а то је пре свега поштовање територијалног интегритета и суверенитета наше земље, као и што на мултилатералном плану Србија увек може да рачуна на подршку Кине која поштује међународно право. Министарка Гојковић је нагласила да је Србија као пријатељ такође доследна у подршци НР Кини за питања од значаја за Кину.

Министарка Гојковић је нагласила да је за Србију важно даље јачање билатералне сарадње са НР Кином, као и да наша земља са задовољством учествује и у свим мултилатералним иницијативама Кине као што је Појас и пут, што додатно доприноси јачању сарадње две земље.

Министарка Гојковић је нагласила да је поред сарадње у области инвестиција и инфраструктурних пројеката, значајно и јачање трговинске размене, која је у последње време све већа, а посебно је указала на значај отварања директне авио-линије, што је важно за боље повезивање Кине и Србије, привредне сарадње и развој туризма.

Министарка Гојковић је захвалила потпредседнику Јунгу што је посетио штанд Србије на сајму на којем су представљена четири пројекта Србије у домену инвестиција и технологије, међу којима и "ЕXPO 2027", што је прилика да нове инвестиције и сарадњу на спровођењу пројекта значајних за стратешки развој наше државе.

Састанку у Сјамену присуствовали су и министар информисања и телекомуникација у Влади Републике Србије Михаило Јовановић и министарка науке, технолошког развоја и иновација у Влади Републике Србије Јелена Беговић.

 

 

 

Извор: Танјуг