Вести

Гојковић: Циљ је суштинска децентрализација културе

Министарство културе покренуло је нови пројекат по узору на европске престонице под називом "Престоница културе Србије". Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић је рекла да је конкурс објављен и да на њему имају право учешћа сви градови и општине сем Београда и Новог Сада. Крајем септембра ћемо знати ко ће бити престоница културе. Циљ је суштинска децентрализација културе, нико до сада конкретно ништа није урадио по том питању, навела је Гојковић.

Изгледа да се и светска културна сцена враћа у живот. Након прошлогодишњег одлагања због короне, чувено Бијенале у Венецији окупиће културне посленике из читавог света.

Гојковић је рекла да је веома значајно што ће Србија бити представљена на међународном фестивалу као што је Бијенале у Венецији.

"Тема им је био град Бор. Наши аутори архитекте, показују како је то живети у Бору који је некада био појам и како је сада живети у једном рударском крају. Министарство културе наравно подржава архитектонско Бијенале, а ја ћу им се придружити на манифестацији", навела је Гојковић.

Гојковић је рекла да се 22. маја отвара читав фестивал, и нада се да ће имати прилику да разговарам са директором Бијенала.

Када је реч о повратку културе у наше животе после релаксације мера, Гојковић је рекла да је приоритет био да се вакцинишу људи који раде у сегменту културе, тако да ће на манифестацијама сада и више људи бити присутно.

"Када су из региона затражили помоћ успели смо и њима да помогне. Многе америчке компаније тренутно раде у Србији, што показује да се добро боримо са пандемијом. Изгледа да смо узели добро да се организујемо", нагласила је Гојковић.

Према њеним речима, издвојен је значајан новац да се помогне уметницима, а и естради.

Оно што је важна вест ових дана, не само за културу, већ и за град Београд и за државу јесте да је Музеј града Београда откупио 148 уметничких дела "Југоекспорта".  

"Важно је да се ово десило. Музеј града Београда је први реаговао на вест да ће се продавати велики број уметничких дела. Ту су дела наших најчувенијих сликара. Немогуће је да за 80.000 евра купујемо слике сликара попут Лубарде, Коњовића. Цена није велика када видимо шта је могло да се деси, да неко препродаје те слике", навела је Гојковић.

Додала је да је те слике Музеј прогласио културним благом, а следећи корак је да се настави поступак и да се судским путем докаже да је слике требало по првобитној цени купити.

Нагласила је да је Министарство културе покренуло нови пројекат по узору на европске престонице под називом "Престоница културе Србије".

Гојковић је рекла да је конкурс објављен у листу Политика и да на њему имају право учешћа сви градови и општине сем Београда и Новог Сада.

"Крајем септембра ћемо знати ко ће бити престоница културе. Из буџета је издвојен новац да победник заврши инфраструктурне радове. Циљ је суштинска децентрализација културе, нико до сада конкретно ништа није урадио по том питању, а сви су о томе причали", навела је Гојковић.

Гојковић је рекла да две оформљене радне групе добро раде свој посао, а Министарство и Влада одмах реагују када су угрожени новинари у питању.

 

 

 

Извор: РТС 1