Вести

Гојковић: Циљ Србије пуноправно чланство у Европској унији

Србија ће сарадњу са Шведском у овој години искористити у правцу европских интеграција, али и у реформи закона по питању људских и мањинских права по узору на шведски правни систем у тој области, јер је Шведска земља која својим искуствима може много да помогне Србији, рекла је председница Скупштине Србије Маја Гојковић.

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић рекла је да ће закон о родној равноправности у Србији бити израђен у добром делу по узору на тај закон у Шведској и уз сугестије и смернице те земље.

„Имамо заиста добре односе и у овој 101. години историје билатералних и дипломатских односа између наше две државе. Ту су се десиле и важне посете на високом нивоу и могу да кажем да је допринео у развоју тих односа", рекла је Гојковић.

Подсетила је да је пре месец дана била у званичној посети Краљевини Шведској и имала прилику да разговара са шведским званичницима.

"Договорили смо се на парламентарном нивоу да наставимо сарадњу пре свега у области европских интеграција с обзиром на то да је Шведска земља која својим искуствима може много да помогне Србији у доношењу добрих закона који би регулисали људска права, мањинска права у нашој држави, а оно што смо конкретно урадили приликом посете министра рада, запошљавања и социјалних питања Зорана Ђорђевића, да је разменио искуство око припреме и рада на новом закону о родној равноправности јер ако постоји земља која је највише одмакла у тој области то је свакако Шведска", рекла је Гојковић.

Ову годину ћемо искористити у области сарадње са Шведском на тему побољшања људских права и размени искустава и изради новог закона о родној равноправности, додала је председница парламента Маја Гојковић.

Гојковић је говорила о процесу уласка Србије у Европску унију рекавши да је Србија потпуно посвећена том процесу јер је, како каже, спољнополитички циљ Србије пуноправно чланство у Европској унији.

„То у свим разговорима истичемо и од тог нашег циља нећемо одустати. Видели сте јуче после 2003. године и самита у Солуну, нови самит у Софији. Многи званичници Европске уније су нам поновили да је место Србије и свих земаља Западног Балкана управо у ЕУ и то је оно што даје подстрек и што храбри грађане Србије да наставе да подржавају политичке партије које се залажу за испуњење овог циља.“

 

 

Извор: Танјуг