Вести

Гојковић: Данас је један од најважнијих датума у српској историји

Централна државна церемонија обележавања Сретења одржана је у Орашцу, а предводили су је председница Скупштине Србије Маја Гојковић и председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.

Гојковић и Чубриловић су положили венце на споменик вожду Карађорђу, а пре полагања помен је служио епископ шумадијски Јован.

Честитајући грађанима Србије Дан државности, председница парламента Маја Гојковић је истакла да је у Орашцу започет пут ка слободи и обнављању српске државе и да се данас обележава један од најважнијих датума у српској историји.

"И данас су пред нама изазови, са којима морамо мудро да се носимо, као и пре 216 година. Да бисмо сачували слободу и независност, утемељену на принципијалној политици и војној неутралности, морамо да наставимо да развијамо нашу државу", рекла је Гојковић.

Гојковић је истакла да је Србија данас, захваљујући председнику Александру Вучићу, политички и економски стабилна држава, поштована у свету, која, како је рекла, стрпљиво обнавља стара и гради нова пријатељства и на Истоку и на Западу.

У времену изазова неопходна је Карађорђева храброст и да се води независна политика и да се брани право народа да сам доноси своје одлуке, али и Милошева мудрост.

"Угледајући се управо на ту политику, којом је након устанака омогућио опстанак Кнежевине Србије, ми данас настојимо да ојачамо Србију, да сачувамо њен територијални интегритет и суверенитет, да бринемо о нашем народу свугде, и у Републици Српској и у Црној Гори, у читавом региону. То показује и данашњи сусрет председника Вучића са Србима из региона", рекла је Гојковић.

Председница скупштине је приметила да се Србија, како је рекла, развија снажније него икада у савременој историји, наводећи да расте запосленост, привредни раст, стране инвестиције.

"Зато сада имамо сигурнију и извеснију будућност", рекла је Гојковић.

Симбол Србије која се гради и развија је ауто-пут "Милош Велики", рекла је Гојковић и подсетила да је донета одлука да се крене у припремну израду пројектне документације за изградњу ауто-пута који ће понети име по Вожду Карађорђу.

Истовремено је указала да се мора сачувати народ и да је потребно зауставити његово нестајање.

"Знамо да нас историја обавезује, а исто тако знамо да ми и данас историју стварамо. Учинићемо све да наше будуће победе буду у миру и нећемо дозволити да нас од пута развоја и напретка одвоје они који не желе добро ни нашем ни сопственом народу", поручила је Гојковић.

Према њеним речима, најважнији задатак мора бити модернија и богатија Србија која ће се успешно носити са свим изазовима сутрашњице.

Гојковић је нагласила и да је скуп у Орашцу, не само утврдио пут ослобођења, већ је и заметак и основа свих каснијих народних скупштина.

"Тако и оне Велике народне скупштине у Крагујевцу, на којој је 30 година касније, у борби против Турака са муком створена Кнежевина Србија, управо на Сретење 1835. године, добила и свој први устав - Сретењски устав", подсетила је Гојковић.

"Као што се поносимо Карађорђем и Милошем, можемо да се поносимо просвећеним људима, као што је Димитрије Давидовић, творац Сретењског Устава. Тај устав, један од најдемократскијих и најлибералнијих тог времена, Србију је ставио у ред са оним не тако великим бројем држава које су у то време имале уставе", подвукла је Гојковић.

 

 

Извор: Танјуг