Вести

Гојковић: Гана ће поново размотрити питање о статусу Косова и Метохије

Питање статуса Косова и Метохије биће поново размотрено у Републици Гани, изјавила је данас председница Скупшине Србије Маја Гојковић после састанка са председником парламента Гане Арона Мајкла Оквајеом.

"Мој саговорник је рекао да ће посебно питање о статусу КиМ бити поново размотрено и да је то важно питање за њих", рекла је Гојковић.

Гојковић је на заједничкој конференцији рекла да је са Оквајеом разговарала о спољној политици, о преговорима са Приштином, о статусу и стању културног наслеђа на КиМ и покушајима приштинских власти да уништи трагове српског народа.

Председник парламента Гане ће, како је рекла Гојковић, разговарати и са председником Србије Александром Вучићем и премијерком Аном Брнабић.

"Ми смо разговарали о унапређењу односа путем парламентарне сарадње, јер ова посета је историјска. Идуће године наше две државе обележавају 60 година од успостављања односа, а у 60 година, ово је прва званична посета Србији", рекла је Гојковић.

Гојковић је навела да две земље имају добре и пријатељске односе, још од времена када је основан покрет несврстаних управо у Дому народне скупштине 1961. године.

Са председником парламента Гане, било је речи, каже Гојковић, о потписивању Меморандума о сарадњи следеће године, као и да Србија буде пример добре праксе у складу са Глобалним извештајем Интерпарламентарне уније.

 

Данас сам председница парламента, сутра видећемо

Данас сам председница парламента, сутра видећемо, рекла је Маја Гојковић, која се у медијима помиње као кандидат за новог министра културе.

На питање новинара да ли је то тачно, председница парламента је рекла да је то прочитала у дневној штампи и да је то њено једино сазнање.

"Данас бирамо министра финансија, а о реконструкцији владе није било речи на нивоу странака које представљају већину у парламенту", рекла је Гојковић.

Гојковић је навела да је бављење политиком захтевна ствар, и није питање жеља, него посебних политичких околности, да ли владајућа већина сматра да треба да будете на одређеном месту и унапредите ствари у некој области.

"Заговорник сам бављења политичара политиком. Не би било чудно да неко ко води један ресор, у другој влади води други ресор", рекла је Гојковић.

 

 

Извор: Танјуг