Вести

Гојковић и Селаковић на отварању изложбе у Паризу

Поводом предстојећих летњих Олимпијских игара, председница Покрајинске владе Маја Гојковић заједно са министром културе Николом Селаковићем присуствовала је отварању изложбе „Спорт у уметности. Уметност спорта“, у Културном центру Србије у Паризу која приказује уметничка дела и предметe насталe у периоду од 1858. до 2018. године.

Изложбу су организовали Галерија Матице српске у сарадњи са Музејом Југославије и Музејом савремене умјетности Републике Српске у Бања Луци.

Селаковић је том том приликом истакао да поставка негује најбоље особине олимпизма, а да снагом културног израза успева да представи читав смисао јединства и узвишености људског, прекаљеног у олимпијском пламену.

Селаковић је нагласио да ће у "Граду светлости" светло засијати мало јаче, бојама српске тробојке, у сјају предстојећих олимпијских свечаности.

"Овај догађај је заиста изузетно богат симболиком. Као што и сама Олимпијада има две куће – стару у Грчкој и нову у Француској, тај сјај, и на то смо посебно поносни, током олимпијских игара сијаће из чак две српске куће у Паризу, које ће истовремено представити дух српског олимпизма и српску уметност учесницима и посетиоцима ових Олимпијских игара", рекао је Селаковић.

Селаковић је указао да у уметности често видимо чак и јасније него на стадиону шта су страст, фасцинација, тежина пораза и усхићење победе и напоменуо да је то могуће само зато што већ сам спорт у себи носи уметност.

"Можда је право чудо спорта управо у томе што уме да претвори тело, таленат и труд у слику чисте лепоте. Могуће ја да баш због лепоте у себи, спорт успева да опчини и инспирише читав људски род. То уметност посвећена спорту износи на видело. Ова поставка веома верно представља начин на који ми видимо ту лепоту и мири нашу посебну перспективу и универзалност оличену у олимпијском духу", појаснио је Селаковић.

Селаковић је честитао Културно-информативном центру Србије у Паризу на још једном великом догађају, а организаторима на заједничкој изложби, која, како је рекао, на необично упечатљив, дирљив и узвишен начин, као још једна олимпијска медаља, сија у знаку нашег јединства у љубави према вештини, игри, уметности и спорту.

"Ова изложба представља симбиозу спорта и уметности захваљујући којој ће српско културно наслеђе и спортски успеси постати још видљивији европској и светској публици", изјавила је Гојковић.

Поставку чине одабрана дела која потписују Сава Шумановић, Иван Радовић, Петар Добровић, Иван Табаковић, Стева Тодоровић, Петар Омчикус, Душан Тодоровић Дујац, Бојан Бем, Урош Ђурић и Томислав Петернек, али и Хенри Мур, Енди Ворхол, Сај Твомбли, Микеланђело, Пистолето, Готфрид, Хелнвајн и Џејмс Розенквист.

Поред уметничких дела са мотивима спорта, париска публика ће имати прилику да види фотографије, спортске реквизите, медаље и одличја која сведоче о учешћу српских и југословенских спортиста са претходних Олимпијских игара.

"На тај начин, добијен је спој уметничких и прикладних предмета, који заједно најбоље илуструју спортске теме у опусима српских сликара и колекцијама музеја Републике Србије и Републике Српске", рекла је Гојковић.

Догађају су присуствовали и управница Галерије Матице српске Тијана Палковљевић Бугарски, директорка Културног центра Србије у Паризу Натали Бељански, директорка Музеја Југославије мр Неда Кнежевић, директорка Музеја савремене уметности Републике Српске у Бања Луци проф. др Сарита Вујковић, директорка Музеја савремене уметности у Београду Маријана Коларић, амбасадорка Србије у Француској Ана Хрустановић и друге званице.

 

 

 

Извор: Танјуг