Вести

Гојковић: Изложба добар пример како се национално наслеђе чува од заборава

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић отворила је изложбу под називом „Доситеј од Чакова до Београда“ у Задужбини Доситеј Обрадовић и том приликом истакла да је та поставка, проткана снагом Доситејевог просветитељског пута учења и знања, добар пример како се национално наслеђе чува од заборава и преноси будућим генерацијама.

"Изложба кроз живот истакнутог појединца даје могућност реалног сагледавања читавог историјског тренутка у коме су тада били наш народ и држава, и истовремено носи поруку да је важно да останемо на његовом путу“, нагласила је Гојковић.

Гојковић је напоменула да изложба представља својеврсни животопис нашег великог просветитеља, филозофа, реформатора и књижевника и додала да је у Доситејево време, упоредо са борбом за слободу и независност и обнављање државности, текла изградња модерног друштва.

"Он је још тада веровао да без образовања нема ни опстанка ни развоја државе и народа. Доситејева тежња да српски народ приближи просвећеном делу Европе била је велика, али уз истовремено неговање снажног осећања родољубља“, рекла је Гојковић.

Гојковић је указала на важност неговања сећања на српске великане и додала да је то задатак сваког народа и друштва који желе да сачувају оно најбоље у себи и да то пренесу долазећим генерацијама.

"Многе путоказе за бољу будућност можемо и морамо да потражимо у нашој славној прошлости, а пре свега у делима и мислима великих људи наше културе и уметности“, изјавила је Гојковић.

Гојковић је  нагласила  да ће планирано пресељење изложбе у Доситејеву родну кућу у Чакову, након завршетка њене обнове, бити прилика за нови пут ходочашћа ка Доситеју, враћање вредностима и идеалима којима је тежио и које нам је оставио.

"Посебно је важно да ова модерна, динамична и интерактивна изложба привуче нову публику и младе, који и овде у Београду и након тога у Чакову треба да се  ̓сретну̓, а неки и тек упознају, с нашим великим просветитељем“, изјавила је Гојковић

Гојковић је подсетила да Задужбина Доситеј Обрадовић наставља вредан и посвећен рад на очувању сећања на живот и дело једне од најутицајнијих и најважнијих личности у српској историји.

"Верујем да ће ова изложба успети да баци ново светло на дело и значај Доситеја Обрадовића и да ће подстаћи младе генерације да откривају знања и вештине и стварају дела на трагу наших великана“, закључила је Гојковић.

 

 

Извор: Танјуг