Вести

Гојковић: Култура је вредност коју морамо да сачувамо

Потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић данас је изјавила на онлајн конференцији "The Economist - Свет у 2021" да посебно у овим светским ломовима више него икада схватамо колико је култура вредност коју морамо да сачувамо.

"Када смо прошле године у исто време разговарали о изазовима за 2020. годину, свакако да нико од нас није могао да предвиди брзину догађаја који су уследили а ни размере последице које су за собом оставиле у читавом свету како на здравственом, економском, тако и на културном плану, које нису могле заобићи ни Србију. Суочили смо се са новом претњом, пандемијом ковида 19, која је донела нова питања и неизвесност, али и продубила постојеће проблеме и изазове које наш свет има", рекла је Гојковић.

Министарка културе је нагласила да је главна одлика нашег доба убрзане промене, јер тек што се за једну светску кризу осмисле инструменти за њено решавање, друга је већ на помолу.

Гојковић сматра да одавно више не постоји луксуз да се решава један по један изазов, јер се умножио број питања који очигледно захтева све брже и хитније одговоре.

"Када је на почетку ове године коју сада већ испраћамо, Шангајски симфонијски оркестар морао да откаже светску турнеју, након тога и оркестар "Gircencih" из Келна, док је у Швајцарској цео оркестар из Луцерна у једном тренутку отишао у карантин због пандемије, поставило се питање пред све нас - да ли ће вирус заразити и културу", истакла је Гојковић значај проблема који ће тек уследити током текуће кобне и фаталне године.

"Дешавања која су уследила покренула су забринутост у светским оквирима, и наравно ново питање пред све нас, да ли ће пандемија успети да баци на колена светску културу", навела је Гојковић.

Међутим, култура, која је неспорно тешко погођена, показала је жељу да се бори, али и велику одговорност, и не само да је своје садржаје у кратком року прилагодила новој ситуацији, за коју се нико није могао спремити, већ је успела да пружи потребу грађанима за културним садржајима, навела је Гојковић.

Министарка Гојковић је истакла да је прилагођавање захтевало другачији приступ облицима уметничког стваралаштва, као што су популарне виртуалне туре, онлајн концерти, изложбе, али са друге стране, покушавали су да створе и потпуно другачији сензибилитет, и навике публике према овим новим садржајима.

"Пандемија је неоспорно убрзала дигитализацију културних садржаја, често без многих претходних припрема, и наше установе културе успеле су да креирају посебне онлајн садржаје и репертоаре у заиста кратком року, што заслужује сваку похвалу", навела је потпредседница Владе Србије.

"У овим светским ломовима, више него икада схватамо колика је културна вредност коју морамо да сачувамо значајна за читаво човечанство.

Култура очигледно не сме да буде скрајнута у овим тешким временима, а то добро зна докторка Дарија Кисић Тепавчевић, колико се ја на седницама Кризних штабова борим за мало више ваздуха за културу коју можемо да добијемо у овим тешким временима".

Гојковић је подвукла и чињеницу да су успели за следећу годину да обезбеде повећана средства у буџету за културу.

Гојковић је изјавила да је то добра вест за сваког ко се бави културом, али и за грађане Србије који очекују времена у која ће моћи слободно да одлазе у позоришта, биоскопе, на концерте, да конзумирају све облике културе.

"Морамо да имамо на уму да је култура у исто време једна од темељних вредности живота и друштва, она мора да се чува, али то је постало моћно средство помоћу којег се боримо са кризом када се налазимо сатима и данима у изолацији".

Ипак, са друге стране, министарка културе је навела да се информисање у претходном периоду глобално мењало и пратило трендове брзих промена у свету, а једна од последица тих промена је јачање значаја медија у обликовању и доживљају стварности, што се упечатљиво показало кризом Ковида 19.

"Свеобухватно, правовремено и тачно извештавање грађана у време здравствене кризе од кључног је значаја, и управо у складу са тим информацијама, читаво једно друштво и свет се прилагођавају новим животним околностима", подвукла је Гојковић.

Тренутна криза је показала колико су са једне стране важне поуздане информације, а колико са друге могу бити штетне "лажне вести", што је суштина проблема који истиче министарка.

"У суочавању са изазовима као што су "лажне информације" и нови облици комуникације коју намећу друштвене мреже, потребно је развијати медијску писменост и јавност која ће умети да препозна ове појаве. Управо неговањем културе објективног и истинитог информисања јавности можемо решавати изазове пред нама, а одговоре ћемо свакако покушати да нађемо".

На крају Гојковић је рекла да се решења свих ових проблема у култури и информисању тек назиру и готово је извесно да ће наредну годину провести трагајући и стварајући најбоље моделе за њихово превазилажење, не само у Србији, већ на светском нивоу.

"Оно што је сигурно је да немамо времена за одлагање и да је јасно препознавање ових тешкоћа и њихових узрока предуслов да би могли и да их решавамо", закључила је Гојковић.

 

 

Извор: Танјуг