Вести

Гојковић: Култура повезује људе

Потпредседница Владе, председница Координационог тела за родну равноправност и министарка културе Маја Гојковић присуствовала је Дипломатском дану у оквиру Прве регионалне колоније пустовања вуне у Сремској Митровици где је разговарала са учесницама из Србије и Босне и Херцеговине чије, како је рекла, веште и вредне руке веома захтевним и нимало једноставним древним техникама стварају прелепа, истинска уметничка дела инспирисана традицијом.

Том приликом министарка Гојковић је нагласила да је Колонија у Сремској Митровици потврда да култура заиста представља најснажнију спону међу појединцима и друштвима и да је заједно са туризмом, важна привредна грана.

"Својеврсни омаж народном стваралаштву, колонија је и снажан подстицај оснаживању жена, превасходно унапређењу економског положаја жена у сеоским подручијима јер ће многи примерци ове радиности имати прилику да буду представљени не само овде, већ и много шире, у Европи и свету", указала је министарка Гојковић и напоменула да ће на тај начин ширити и представљати богатство, лепоту и раскош народне радиности и нашег стваралаштва.

Према њеним речима, упркос склоности новим трендовима, све већој фасцинираности тенолошким напретком и дигиталним садржајима, не смемо никада да заборавимо на важност очувања наших корена и културног наслеђа које је идентитет једног народа и сваке државе.

Напоменула је да се Првом регионалном колонијом пустовања вуне и стварањем заједничких рукотворина са мотивима прекогранинког поднебља граде нови мостови сарадње, подстиче економско оснаживање жена из сеоских средина и даје печат очувању културне баштине овог поднебља.

"Нагласила бих и овом приликом да је очување културног наслеђа један од приоритета културне политике Републике Србије и у том циљу, уз изванредну сарадњу са Етно мрежом, Министарство културе од ове године спроводи и конкурс за подршку пројектима из области заштите и савремене интерпретације старих традиционалних заната и њихове примене. То је један од показатеља још свеобухватније и потпуније бриге наше државе како за културну баштину, тако и за подстицање развоја старих традиционалних заната, њихове примене у савременом стваралаштву, очување и преношење знања", истакла је министарка Гојковић.

Поручила је да је култура именица женског рода и да су жене које су самоуке или су израду рукотворина научиле од својих мајки или бака окупљене у Колонији пустовања вуне прави чувари наслеђа и позитиван пример девојчицама.

"Преносећи вештине и знања млађим генерацијама показују и да се од свог рада може живети, а истовремено, неговати оно највредније што су нам преци оставили у аманет - традицију", закључила је министарка Маја Гојковић и честитала организаторима уз жељу да колонија у Сремској Митровици прерасте у традицију окупљајући све већи број учесница као снажан импулс подстицању запошљавања и првих корака ка предузетништву жена свих генерација из сеоских и градских подручја.

Учесницама су се обратили градоначелница Сремске Митровице, Светлана Миловановић, заменица шефа Делегације ЕУ у Србији Пламена Халачева и амбасадор Аустралије Данијел Емери.

Прву регионалну колонију пустовања вуне у оквиру пројекта "Заједно за културни туризам - Прекогранична сарадња за бољи друштвено-економски развој и очување традиционалних заната" организовали су Етно мрежа и НАЛЕД у сарадњи са удружењем Босанске рукотворине.

Догађај је окупио жене из Србије и Босне и Херцеговине које се баве пустовањем и заинтересоване су за очување традиције и регионалну сарадњу у циљу стварања заједничких рукотворина са етно мотивима пограничног поднебља.

 

 

 

Извор: Танјуг