Вести

Гојковић: Људска права су мост до унапређења родне равноправности

Потпредседница Владе Републике Србије, министарка културе и председница Координационог тела за родну равноправност Маја Гојковић изјавила је, поводом 10. децембра, Међународног дана људских права, да држава предано негује културу и друштвени амбијент у ком се људска права у потпуности остварују и поштују.

"Без обзира на пол, род, националну или културну припадност, економски или друштвени положај, сви грађани и грађанке Србије уживају неприкосновена и једнака права да живе достојанствено и квалитетно", истакла је Гојковић.

Указала је да то пре свега подразумева посвећено и континуирано спровођење јавних политика које стварају услове за квалитетну здравствену заштиту, образовање, запошљавање и борбу против сваког вида насиља и дискриминације.

"Свесни смо да се жене, девојке и девојчице суочавају са више препрека у остваривању својих људских права и равноправности и због тога држава темељно и системски делује на њиховом уклањању. Посебно место у нормативно стратешком оквиру посветили смо управо женама, кроз ојачане могућности за учешће у свим друштвеним токовима, укључујући и политички и јавни простор", нагласила је Гојковић.

Како је рекла, због важности економског оснаживања жена, запошљавање и јачање женског предузетништва остају међу приоритетима.

Гојковић је указала да се и овог 10. децембра, као и сваке године, осврћемо на све што смо до сада урадили и све што нам предстоји на остваривању свеукупности људских права, која су један од мостова до унапређења родне равноправности.

"Посебну пажњу усмеравамо на наше суграђане и суграђанке које су претрпели или су у ризику од било ког облика дискриминације и насиља, као најдрастичнијег вида кршења људских права", рекла је Гојковић.

Међународни дан људских права обележава се 10. децембра од 1950. године, на дан када је две године раније потписана Универзална декларација о људским правима којом је први пут у историји човечанства признато право свих људи на "живот, слободу и сигурност без икаквих разлика".

 

 

 

Извор: Танјуг