Вести

Гојковић: Матица српска наставља пут просветитељства

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић, у својству специјалне изасланице председника Републике Србије Александра Вучића, присуствовала је свечаној седници Матице српске у Новом Саду, на којој је конституисан Почасни одбор за обележавање Два века Летописа Матице српске и том приликом рекла да ова институција од свог настанка има важну улогу у неговању националног идентитета.

Гојковић је додала да Матица српска наставља пут просветитељства који су започели Доситеј Обрадовић и Вук Караџић, а да једну од кључних улога у томе има и Летопис Матице српске који је председник Вучић у четвртак одликовао Сретењским орденом првог степена.

"Наша земља одувек је била расадник културних и интелектуалних величина, признатих у целом свету. Захваљујући богатом уметничком и научном наслеђу, данас такође имамо плејаду савременика који делима и постигнућима завређују поштовање на светској сцени. Доследни традицији и највишим вредностима родољубља, Матица и Летопис остаће светионик за читаво друштво и незаменљиви сарадник Министарства културе у остваривању стратешких приоритета културне политике", рекла је Гојковић.

Према речима председника Матице српске Драгана Станића, у свету постоји само још један амерички часопис са континуитетом какав има Летопис Матице српске.

На седници је осим формирања одбора поднет извештај о раду Матице српске за 2023. годину и одата почаст преминулим члановима.

 

 

 

Извор: Танјуг