Вести

Гојковић: Мир, стабилност, економски раст приоритети и у 2018. години

Мир, стабилност, одржавање фискалне стабилности, економски раст и сарадња са државама региона, Европе и света су приоритети Србије и у наредној години, изјавила је данас председница Скупштине Маја Гојковић.

Говорећи на конференцији "Економист - Свет у 2018", Гојковић је навела да је данашње време, време променљиве гео-политичке реалности у коме прете глобалне опасноти попут тероризма, сајбер криминала, миграција, климатксих промена. Ти изазови, казала је, не заобилазе ни Србију, која заједно са остатком света мора да нађе одговор на њих.

"Сама ЕУ се суочава са политичким, економским и безбедносним изазовима, Брегзит, Каталонија, све нас то опомиње да морамо да сагледамо у свим овим околностима позицију Србије полазећи од наших националних и државних интереса", навела је Гојковић.

Као најважније циљеве у наредној години је означила очување самосталне спољне политике, као и регионалне стабилности, као и одржање курса фискалне стабилности и економског раста. Најважнији спољнополитички циљеви Србије у наредној години остају, казала је, чланство у ЕУ, као и очување најбољих односа са Русијом, Кином и САД.

Председница парламента је указала да је јуче закључена расправа о буџету, показала да су "храбре реформе које је покренуо Александара Вучић довеле до стабилзације јавних финансија, повећања плата и пензија, посредством директних страних инвестиција".

"Можемо рећи да ће Србија живети боље у 2018. Ми ћемо радити на побољшању привредног амбијента, ту се Србија налази на добром путу. Србија жели да сарађује са својим непосредним окружењем и читавом међународном заједницом, а један од приоритета су добри односи у региону", навела је.

Оценила је да се сарадња у региону унапређуе, али не брзином којом бисмо ми хтели. И даље, приметила је, има тезнија, непримерене реторике, али је важно да Србија истрајава у ставу да морамо да пронађемо заједничке интересе и да се регион, пре свега економски, повеже. Закључује, да у свету у коме је непредвидивост једина извесност, могуће дати одговоре на изазове само кроз храбре, одлучне и отворене одговоре.

"Само тако Србија може да испуни очекивања грађана, да одржимо мир и стабилност, јер је то кључ напретка и развоја за нас и наш регион", казала је Гојковић.

 

 

 

 

извор: Танјуг