Вести

Гојковић: Наша историја страдалничка, стварали је храбри људи

Споменик јунацима ратова за ослобођење и уједињење, у Горњој Трепчи, недалеко од Горњег Милановца, данас је открила Маја Гојковић, председница Народне скупштине Републике Србије, чији је отац рођен у том селу.

"Овде не представљам само Народну Скупштину, већ и потомке ових људи који су дали своје животе за отаџбину и српски народ. Овим чином одајемо почаст нашим јунацима и ово је година у којој славимо велику ратну победу, али се сећамо и огромне жртве коју су наши преци поднели како би смо ми имали будућност. Исписали су славне странице наше историје", казала је Маја Гојковић.

Рекавши да је узбуђена јер стоји пред именима својих предака, она је поручила да је ово прави начин да се одужимо онима за које није постојала виша вредност од независности народа и отаџбине.

"Коначно ослобођење Србије у Балканским ратовима, и победа у Првом светском рату над убедљиво моћнијим окупатором, изазвали су и огромно страдање српског народа, које осећамо и данас. Страдали су и Горња Трепча, Горњи Милановац, али и читава шумадија и Србија. У свим овим борбама становништво које је вођено жељом да слободно живи и ради, показало је неизмерну храброст и пожртвовање. Тешко је побројати све победе које су извојевали у нељудским условима, оскудевајући у свему, јер тада није било хране, није било војне опреме, предвођени мишљу да бране своје најважније, своје жене, мајке, сестре, своје село, своје њиве и своју државу од патње која се у то време надвила над њом", истакла је Маја Гојковић.

Гојковић је подсетила да није било предаха за српски народ после ослобођења од Турака.

"Након Балканских ратова, српски сељаци су врло брзо морали да замене рало за пушке, да би још једном бранили своју отаџбину. Пошто је 1914. Србија примила телеграм, поново је наш крај показао храброст и одлучност. Победили смо у Колубарској бици иако су сви очекивали наш пораз. Уследила је голгота преко Албаније, да би на Солунском фронту опет показали надљудску храброст", рекла је Гојковић и додала:

"Век касније, заиста смо поносни на нашу, српску историју. Јесте тешка и страдалничка, али њу су ставарали поштени и честити људи. Сачували смо и данас наш слободарски дух, то је и сада наш највећи циљ. Морамо да станемо на пут изазовима и спречимо ревизију историје."

Истакла је и да је на данашњим генерацијама да негују сећање на славне странице српске историје.

Гојковић је нагласила да Србију пре једног века нису успели да сломе, а да је српски народ сачувао свој слободарски дух, свестан да само тако може да живи достојанствено у својој земљи.

„Србија ни данас нема већи интерес и важније мисије од очувања своје тешко стечене слободе, мира и стабилности“, поручила је Гојковић.

Председница парламента је напоменула да је истовремено важно да се не дозволи прекрајање историје и истакла да је на данашњим генерацијама не само обавеза да негују наслеђе које су им преци оставили, већ и да будуће генерације уче о вредности слободе.

„Ово је година великих јубилеја, година у којој обележавамо и славимо велику победу. Сада, век касније када се сећамо тих славних страница наше историје, права је прилика да се на овакав начин захвалимо и одужимо свима онима за које није постојала виша вредност од слободе и независности“, поручила је Гојковић.

Гојковић је указала да је коначно ослобођење Србије у балканским ратовима од османске власти, као и одбрана државе од напада неупоредиво надмоћнијег непријатеља у Првом светском рату поред бројних епских битака и победа, носило са собом и страдање народа, који је био вођен једино жељом да у својој земљи живи и ради слободно.

 

 

 

Извор: Танјуг