Вести

Гојковић: Насиље над женама у фокусу свих наших институција

Потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић поручила је данас, поводом Међународног дана борбе против насиља над женама, да борба против насиља према женама у породици или партнерског насиља мора бити у фокусу свих институција и у условима пандемије изазване вирусом КОВИД-19 у којој се налазе и Србија и читав свет.

Гојковић је навела да је усамљеност, економска неизвесност и угроженост жена које трпе насиље додатно појачана у околностима пандемије и да је зато сада више него икада важно да жене које трпе насиље имају сву подршку и заштиту државе.

"Зато апелујем и позивам све институције друштва да појачају своје активности на сузбијању насиља, подршци жртвама и охрабривању да насиље и насилнике пријаве. Данас, у овим околностима кад је солидарност свима потребна, та солидарност је неопходна за оне који су угрожени насиљем. Насилници не смеју да остану некажњени и борба против пандемије не сме да заустави нашу борбу за друштво без насиља", поручила је Гојковић.

Министарка истиче да је стигматизација жртава насиља проблем са којим се жене суочавају свакодневно.

"Зато читаво друштво мора да им пружи руку подршке и помогне да се разбију предрасуде и да јасно пошаљемо поруку да жене не смеју да буду злостављане. На исти начин и жене из света културе и медија које су биле или су жртве насиља, било физичког или психичког, морају бити заштићене од јавне осуде, непримерених реаговања и других коментара који би могли да погоршају њихово стање", закључује Гојковић.

 

 

 

Извор: Танјуг