Вести

Гојковић: Нећу нарушити аутономију Универзитета, нити Факултетa политичких наука

Потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић коју је Влада Србије именовала за чланицу Савета Факултета политичких наука изјавила је да ничим неће нарушити аутономију Универзитета, нити Факултета политичких наука.

Гојковић је на питање зашто је прихватила место у Савету Факултета политичких наука, рекла да је то велика част, да ће поштовати закон у сваком сегменту и трудити се само да, у складу с надлежностима Савета, допринесе побољшању положаја рада факултета и услова за рад.

"Мислим да се они који су дубоко политички профилисани боје неког ко се бави политиком. У мом случају и случају колегинице Јадранке Јоксимовић могу само да очекују да ћемо се држати закона и Статута Факултета политичких наука у свом раду", истакла је Гојковић.

 

Заштитити ћирилицу као наше писмо

Поводом недавног питања неколико истакнутих српских лингвиста зашто још није донет Закон о службеној употреби језика и писма којим се штити ћирилица Маја Гојковић, каже да је бивши министар формирао радну групу, у чијем раду су учествовали ти људи, али тај предлог закона није прошао у Скретаријату за законодавство.

"Ја мислим да то није ствар само једног министарства и да Влада Републике Србије треба да седне и да види на који начин да се, у складу са законом, заштити ћирилица као наше писмо", истакла је Гојковић.

Гојковић је рекла да ће се током свог мандата залагати да се оснују српски културни центри у главним градовима свих земаља нашег региона.

 

Напади на Саву Јањића политичке природе

Поводом организоване кампање коју поједине албанске организације и појединци воде против Саве Јањића, игумана манастира Високи Дечани, Маја Гојковић каже да се та кампања појављује након одлуке организације "Европа ностра", да уврсти манастир Високи Дечани у овогодишњу листу седам најугроженијих споменика културе у Европи.

Гојковић наглашава да су напади на Саву Јањића политичке природе, да Дечани јесу угрожени и да је организација "Европа ностра" ставила са пуно разлога овај манастир на ту листу.

Као једну од најважнијих активности свог министарства Гојковић је издвојила деметрополизацију културе и, у том смислу, избор за Престоницу културе Србије, која ће први пут бити изабрана ове јесени.

 

 

 

Извор: Танјуг