Вести

Гојковић: Неопходна подршка жртвама сексуалног насиља

Потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић апеловала је данас, поводом случаја злостављања у школи глуме Мирослава Алексића, да друштво подржи жртве сексуалног насиља и охрабри их да то пријаве, као и да се треба интензивније борити против стигматизације жртава сексуалног насиља.

Гојковић је истакла да је неопходна јасна подршка жртвама сексуалног насиља и да је пријављивање једини начин да се извршилац изведе пред лице правде.

Министарка је учествовала на првом мултисекторском друштвеном дијалогу посвећеном теми родне равноправности у Србији оценивши да је и поред значајног напретка у области родне равноправности пред нама још много изазова, међу којима је и насиље над женама, посебно сексуално насиље.

Навела је да је исповест глумице Милене Радуловић о претрпљеном сексуалном злостављању покренуло лавину у јавности и да је Србија добила свој ''први случај Харви Вајнстајн''.

"Желим да апелујем да сви дамо подршку жртвама сексуалног злостављања, да их охрабримо да пријаве сексуално насиље", рекла је Гојковић.

Подсетила је и на случај глумице Данијеле Штајнфелд, која је рекла да ју је један моћник из српске филмске индустрије силовао, и нагласила да је важно охрабрити и њу да пријави починиоца.

Министарка је нагласила да је потребна интензивнија борба против стигматизације жртава сексуалног насиља како би подстакли и друге жене да пријаве злостављање.

Оценила је да је српско друштво остварило значајан напредак у заступљености жена на јавним функцијама и да то потврђује највећи број жена у Влади и парламенту до сада.

Гојковић је указала да је 11 жена на руководећим местима у републичким установама културе, а да је на истом положају 16 мушкараца што, како је навела, показује да су жене у области културе способношћу, квалификацијама и образовањем успеле да заузму место које им припада.

 

 

Извор: Танјуг