Вести

Гојковић обишла радове на Музеју Надежде и Растка Петровића

Потпредседница Владе и министарка културе Републике Србије Маја Гојковић обишла је данас радове на адаптацији и реконструкцији Спомен музеја Надежде и Растка Петровића у београдском насељу Професорска колонија.

Гојковић је рекла новинарима да очекује да ће до краја године бити завршени радови на музеју који је затворен за јавност због неусловности још 1986. године.

Радови су почели у новембру 2023. у тренутку обележавања 150 година од рођења сликарке Надежде Петровић, а Гојковић је истакла да министарство и Влада Србије "обнављају један од важних споменика културе".

Гојковић је подсетила на значај за српску културу дела писца, песника и дипломате Растка Петровића (1898-1949) и његове сестре сликарке Надежде Петровић (1973-1915).

Према њеним речима, за овај пројекат је издвојено око 120 милиона динара, а у једноспратној породичној кући у Професорској колонији се раде депо, канцеларијски и изложбени простор, уз двориште, који ће бити коришћено за различите културне програме.

"Радујемо се крајем године завршетку адаптацију и реконструкције и предавању грађанима новог музејског простора", додала је Гојковић.

Породичну кућу изграђену у другој деценији 20. века, са делом заоставштине Надежде и Растка Петровића, даровала је 1967. године Љубица Луковић Народном музеју.

Спомен музеј Надежде и Растка Петровића, у саставу Народног музеја, проглашен је за споменик културе 1974. и отворен је наредне године, али је већ 1986. због неадекватних услова за чување и излагање затворен за посетиоце.

 

 

Извор: Танјуг