Вести

Гојковић: Они који се разликују нису мање вредни

За изградњу толерантнијег друштва неопходно је да се развија свест да они који се разликују нису мање вредни, рекла је председница Скупштине Србије Маја Гојковић на отварању конференције поводом почетка пројекта "Нисте сами'' који има за циљ превазилажење предрасуда према младим особама са проблемима менталног здравља и инвалидитетом.

''Уколико као друштво желимо суштински да се бавимо унапређењем менталног здравља младих, неопходно је да им пошаљемо поруку, кроз систем образовања, медије и све оне канале комуникације који су им блиски, да су проблеми менталног здравља саставни део људског функционисања и да нема ничега срамотног у тешкоћама које су у вези са менталним здрављем'', навела је Гојковић.

Поручила је да разговор са стручним лицем не треба да представља никакав баук и у 21. веку не би смело да се разликује од одласка код било ког другог лекара. Она је додала да дубоко верује да је заједнички задатак да се, кроз едукацију опште јавности, обезбеди веће разумевање и квалитетнија подршка за ову, и даље маргинализовану групу код нас.

''Сви ми одлазимо код доктора када нас нешто боли, или када осећемо некакве здравствене тегобе. Међутим, важно је да поставимо питање да ли смо једнако спремни да потражимо стручну помоћ и када имамо некакав унутрашњи проблем и када нас, народски речено, ''заболи душа''. Можда одговор на то питање најбоље показује колико је ово још увек табу тема за све нас, о којој се чешће шапуће него што смо спремни да отворено говоримо'', рекла је она.

Каже да због ових предрасуда, од којих савремена друштва, не само наше, још увек болује, многи, а посебно млада популација и њихове породице се тешко одлучују да потраже стручну помоћ чак и онда када су свесни или барем наслућују да имају проблем.

"Са друге стране, и када скупе храброст да га поделе са неким, суочавају се са стигмом околине, што их неретко гура на маргине друштва и продубљује осећај усамљености и нерешивости унутрашњих проблема'', истакла је Гојковић.

Млади се, каже према истраживању које је урађено под покровитељством Министарства омладине и спорта, суочавају са стресом и потребна им је подршка.

''Више од половине испитаника навело да је доживело бар један стресан животни догађај. Нешто више од једне петине младих навело је да се често суочавају са осећајем негативног расположења и туге, осећања сталне бриге око различитих ствари. Ови упозоравајући показатељи указују да је у циљу очувања менталног здравља најважнија подршка родитеља и породице, пријатеља, као и читавог окружења'', рекла је Гојковић.

Она је истакла да је изузетно важно да се млади охрабре да потраже стручну помоћ када се суоче са осећајем да у себи имају проблем који их тишти.

 

 

 

 

извор: Танјуг