Вести

Гојковић: Опозиција не жели договор ни о чему

Најава београдских избора и одсуство програма и политике очито су утицали на опозицију да изазивањем инцидената у Скупштини покуша да привуче пажњу на себе, због чега имамо ружне сцене од почетка редовног јесењег заседања - каже за „Политику" председница парламента Маја Гојковић:

- Мој утисак је да опозиција жели расписивање парламентарних избора, што је чудно, будући да унапред спремају алиби за лош резултат на београдским изборима, причом како ће они бити покрадени.

* За свађу је потребно двоје, власт има свој део кривице...

- Неспорно је да је за свађу потребно двоје, али видели смо да је за то довољно и да неко одлучи да покуша да направи инцидент и спречи расправу о законима, као што су то учиниле Двери преко Марије Јањушевић. Каква ће атмосфера у парламенту бити, зависи од свих 250 посланика. Посланици владајуће коалиције би, ваљда, требало да седе мирно и да говоре политичким противницима - будите културнији, а нас Ана Стевановић из Доста је било отера тамо где нас је отерала, Марија Јањушевић уноси камен у парламент, чупа микрофон испред председавајућег...

* Опозиција тврди да је на такво понашање принуђена, јер постоје дупли аршини, а као аргумент се наводи да је 90 одсто казни изречено опозиционарима?

- Такав аргумент може да користи само неко ко неће да анализира себе, већ грешке види само у другима. Грађани не могу да чују, зато што су микрофони искључени, али председавајући чује кад неко виче, вређа, псује, каже вам да сте магарац...

* И посланици власти добацују и вређају опозицију...

- Казнила сам и шефа посланичке групе владајуће странке, што се није десило у историји парламента. Али опозиција просто неће да прича о законима. Имали смо потпуну деструкцију Саше Радуловића, када су на дневном реду били страшно важни закони из области образовања. Он је написао неколико стотина амандмана потпуно истоветног садржаја, без обзира на то што они немају никакве везе са чланом закона на који су уложени. Због тога уопште нисмо стигли да дискутујемо о закону о високом образовању. То је поигравање с парламентом на најгори могући начин. Поврх свега тога, доживимо да нам Ана Стевановић (ДЈБ) одржи предавање како се треба понашати у скупштини, а говор заврши псовком какву не бисмо очекивали ни од камионџија. И то све од некога ко тврди да представља елиту.

* По вашем мишљењу,тврдње опозиције да њихова реч не може да се чује су неосноване?

- Опозиција се добро чује у парламенту, али њима смета кад на њихово викање и вређање, пре свих, председника државе Александра Вучића и његове породице, ми одговоримо. Треба да прећутимо кад председника Вучића називају криминалцем, лоповом, али кад Александар Мартиновић прочита пресуду у којој се наводи колику имовину поседује председник ДС-а Драган Шутановац, опозиција устаје, виче...

* Зар је читању пресуде место у скупштини?

- Посланици ДС-а Балша Божовић и Радослав Милојичић такође су читали ствари о људима који воде ову државу, а Мартиновићу то ваљда не треба дозволити. Па, не може и неће СНС да буде политичка икебана у парламенту.

* Опозиција се жали што нема седница скупштинског колегијума, можда би оне помогле да атмосфера буде боља...

- Одговорно тврдим да не би. Имали смо две седнице колегијума на почетку овог заседања, сутрадан је у скупштинску салу унет огроман камен, што је пропуст обезбеђења. Али сама намера, и то што је камен прокријумчарен у женској торби, говори да је постојала жеља да се изазове инцидент. Па онда, улагање 900 бесмислених амандмана. Колегијум са Бошком Обрадовићем ништа не вреди. Имали смо консултације када је Верољуб Арсић искључио Срђана Нога са седнице, после више опомена. Били су ту потпредседници парламента, Бошко Обрадовић, позвали смо и Нога, понуђен је компромис да се Ного извини посланицима, или грађанима, а ја да повучем казну. Ного је казао да њему на памет не пада да се извини, сутрадан су имали нову тачку са Маријом Јањушевић и нико од опозиције није устао да каже да није у реду да се виче и да се чупа микрофон председници. Не, њима се очито свиђало да неко од парламента прави циркус.

* Београдски избори још нису расписани, али је утисак да се у парламенту увелико води предизборна кампања, хоће ли све ово што се догађа довести и до парламентарних избора?

- Ми у СНС-у нисмо разговарали о парламентарним изборима и не знам да ли ће их бити. Међутим, ја сам на једној телевизији, после свега овога, рекла да је мој утисак да опозиција жели и парламентарне изборе. Мада ми није јасно зашто. Све време слушамо како ће београдску власт послати у историју, али они не говоре како ће побољшати живот грађана. Чупањем, микрофона у парламенту сигурно неће. Уместо тога, слушамо како ће власт да покраде изборе, измишљају се приче о уписивању људи у бирачке спискове, на Врачару, на пример, а званични подаци кажу да је тамо мање уписаних него за претходне изборе. То сви могу да провере. Мени ово говори да они знају да ће им резултат бити лош, па измишљањем оваквих ствари праве алиби за пораз.

* Председник Александар Вучић је најавио да ће се у оквиру унутрашњег дијалога о Косову и Метохији разговарати и у парламенту. Да ли сте разговарали о томе како би тај дијалог изгледао и је ли он уопште могућ?

- За дијалог је потребно двоје. Не могу ништа унапред да говорим, али видели смо како је опозиција дочекала саму најаву дијалога. Опозиционари су се међу собом посвађали око тога да ли треба прихватити учешће у том дијалогу. Мој предлог би био да се отвори расправа, да свако изнесе свој предлог, а не увреде, и да сублимирамо предлоге и да се парламент на крају изјасни. Јавност треба да чује све аргументе и предлоге.

* Можда да се на колегијуму договорите око те дебате?

- Не верујем у то, јер опозиција неће да се ми о било чему договоримо. Највећи букачи у пленарној сали су они који на колегијуму кажу нешто, а одатле оду и одмах изазову инцидент. Зато нисам оптимиста.

 

Чекам извештај о пријавама против секретарке

* Докле се стигло у „случају Светислава Булајић"? Викали сте на секретарку, што је било ружно...

- Извинила сам се грађанима због тога, а викала сам због тога што десет минута није хтела да изађе из сале и донесе ми релевантне податке о времену за расправу, које бих показала посланицима. Ти подаци су били разлог хаоса у сали.

* Проблем постоји, опет читамо анонимне дојаве медијима, што ствара веома ружну слику о парламенту...

- То је тачно, али чекам извештаје свих институција које испитују наводе из анонимних пријава. Кад их добијем, и кад будемо видели шта је истина, могу се предузети конкретни кораци. За сада су потпредседници парламента одржали састанак са секретарком и заменицима секретара који су били у сукобу с њом, и ситуација се мало поправила. Сада и заменици седе у сали, пренето ми је да је ту договорено да ће они да сарађују, и то се видело у сали. Што се одговорности тиче, кад стигну извештаји, ако је неко крив за нешто, одговараће. Нико не бежи од одговорности секретара. Мени ће бити много лакше, јер сам овако, изгледа, ја крива за све, па и кад не функционише електронски систем, што је техничка ствар.

 

 

 

извор: Политика