Вести

Гојковић отворила онлајн конференцију „Green Culture“

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић отворила је онлајн конференцију под називом „Греен Цултуре“, посвећеној заштити животне средине, и том приликом истакла да фокус друштва треба да буде на питањима околине као и подизању свести о значају бриге појединца за животну средину.

"Климатске промене и њихове последице на животну средину нису само проблем наше земље или региона, већ целокупне планете, која се суочава са бројним изазовима у овој области. Иако ниједна држава не може сама да пружи одговор на проблеме са којима се планета сусреће, свако од нас може да помогне на развијању свести о значају бриге о природним ресусрсима“, нагласила је Гојковић.

Гојковић је напоменула да су очување, брига и обнављање природе нужни будући да представљају услов опстанка.

"Дубоко верујем да се брига о заштити животне средине, као и о културном богатству које имамо мора предузимати континуирано и системски“, рекла је Гојковић.

Гојковић је указала на вишеструку везу између културе и животне средине видљиву и кроз уметнике којима је природа инспирација, надахнуће и тема у креирању различитих савремених израза и додала да је ангажовање културе у испитивању односа човека према природи од велике важности, јер допире до свих наших грађана.

"Кроз уметничке изразе, децу и младе можемо едуковати и заинтересовати за бригу о природној средини, без које нема будућности“, изјавила је Гојковић.

Гојковић је подсетила да Министарство културе и информисања подржава сваки подстицај у виду јачања везе и улоге културе у заштити животне средине, као и пројекте који стимулишу друштво да са више пажње приступа бризи о природи.

 

 

 

Извор: Танјуг