Вести

Гојковић: Ова изложба пример одличне међународне сарадње

Председница Покрајинске владе Маја Гојковић отворила је у Галерији Матице српске у Новом Саду изложбу "Свесно напуштање реалности: Илија Босиљ и Сава Секулић", која је, како је истакла, вишеструко важна за културну сцену Новог Сада и целе наше земље.

"На првом месту, публика ће моћи да види дела стваралаца чији је рад обележио читаву једну уметничку епоху на овим просторима. Од не мање важности је и чињеница да је ова изложба најсликовитији пример одличне међународне сарадње у области културе и уједно још један показатељ колико она зближава народе и појединце", изјавила је Гојковић.

Гојковић је подсетила и на то да је 2023. године, Министарство културе подржало ову изложбу у оквиру пројекта међународне сарадње Музеја наивне и маргиналне уметности.

"Богато стваралаштво Босиља и разноврстан тематски опус Саве Секулића данас су с пуним правом сврстани међу најдрагоценије странице наше савремене и модерне уметности", казала је Гојковић истакавши да је реч о репрезентативном пројекту, који је успео да један мали али вредан сегмент наше културне баштине на атрактиван начин представи и публици у Италији.

Изложба "Свесно напуштање реалности: Илија Босиљ и Сава Секулић" представља 70 радова ових уметника из различитих музејских колекција, а прате је и два документарна филма.

На отварању изложбе су се обратили и управница Галерије Матице српске Тијана Палковљевић Бугарски, ауторка изложбе др Ивана Башичевић Антић и председник Фондације Бусолера Бранка Фабио Чеи.

 

 

 

 

Извор: Танјуг