Вести

Гојковић: Парламенти да иду у корак са дигиталним добом

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић, која учествује на 139. заседању Скупштине Интерпарламентарне уније, истакла је да је обавеза парламената да иду у корак са дигиталним добом и буду спремни на модернизацију, отвореност и ефикаснији рад, чиме ће моћи да одговоре на захтеве и изазове које будућност намеће.

Гојковић је, обраћајући се на генералној дебати ИПУ на тему „Парламентарно вођство у промовисању мира и развоја у доба иновације и технолошких промена“, нагласила да је неопходно да парламенти, дочекају спремно промене које су на видику, полазећи од интереса развоја друштва и сваког појединца.

Гојковић је указала да информатичка и дигитална револуција представља нову етапу у развоју човечанства, а у том погледу, важну улогу имају парламенти који морају да помогну да образовни системи буду припремљени за оспособљавање појединца да савлада и управља новим технологијама у дигиталној економији заснованој на знању.

"Србија је препознала овај изазов и као јединствену развојну прилику. У том смислу, Србија је међу своје приоритетне циљеве поставила оспособљавање људи за ново дигитално доба“, истакла је Гојковић.

Рекла је и да је Србија, окренута будућности, одлучна да настави да у пуној мери доприноси заједничком развоју, као и очувању регионалне стабилности, без обзира на тешкоће и препреке заостале из прошлих, кризних времена и додала да је за такав циљ важан модеран и отворен парламент, као кључне институције сваког демократског политичког система.

Указала је и да су Циљеви одрживог развоја, односно Агенде 2030 УН препознали обавезу унапређења научних истраживања, побољшања технолошких могућности индустријских сектора, иновација и додала да је Србија развила парламентарне механизме праћења имплементације Циљева одрживог развоја, "а да наша Фокус група за имплементацију блиско прати рад Владе и укључена је у дефинисање приоритета".

 

Сусрети на заседању Интерпарламентарне уније

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић, која учествује на 139. заседању Интерпарламентарне уније у Женеви, имала је бројне сусрете са председницима парламената земаља учесника, на којима је разговарала о парламентарној сарадњи и унапређењу билатералних односа.

Гојковић се састала са председником Парламента Гвинеје Бисао Сиприаном Касамом, а на састанку је оцењено да се односи две земље добро развијају, као и да је успешна посета председника Парламента Гвинеје Бисао у мају ове године, изузетно значајна за билатералне односе две државе.

Гојковић је захвалила на јасној позиције Гвинеје Бисао у вези са једнострано проглашеном независности Косова и Метохије и указала да је наша страна посвећена дијалогу са Приштином.

Гојковић је указала да је изузетно важно што се парламентарна сарадња одвија као што је и договорено приликом посете Касаме Београду, што је потврдила и недавна посета делегацији председника одбора Парламента Гвинеје Бисао.

Гојковић и Касама су подсетили на добре билатералне односе током сарадње две земље у Покрету несврстаних земаља и изразили уверење да ће узајамно поверење између две државе наставити да се унапређује, а Гојковић је напоменула да је Скупштина Србије једини парламент у Европи, који има закључен Споразум о сарадњи са Панафричким парламентом, што сведочи о значају који Србија придаје сарадњи са афричким државама.

Гојковић је изразила увереност да ће генерални секретар охрабрити Извршни комитет да што пре почне да ради на припреми овог догађаја. Гојковић је подсетила да је наша земља била домаћин заседању ИПУ 1963. године, као и да ће након дуже времена пленарна Скупштина бити организована у једној европској држави, изузимајући заседања у Женеви.

Председница Скупштине Србије имала је бројне сусрете и контакте током генералног заседања, тако да је разговарала са председницом Интерпарламентарне уније Габријелом Куевас Барон, председником Парламента Египта Абдулом Ал Аалом, председником Парламента Кувајта Марзуком Алганимом, председником Парламента Републике Кореје Муном Хи Сангом, председницом Парламента Еквадора Елизабет Гереро Кабезас, председником Парламента Намибије Петером Катјавивијем, председником Сената Парагваја Силвиом Адалбертом Овеларом Бенитезом, председницом Парламента Бангладеша Сирин Шармин Чаудри, председницом Парламента УАЕ Амал Ал Кубаиси, потпредседником Свекинеског народног конгреса Ћилином Баимом, потпредседницом Парламента Кубе Аном Маријом Мари Маћадо, председником ПС ОЕБС Џорџом Тсеретелиом, као и са шефовима делегација Словеније и Хрватске.

 

 

 

Извор: Танјуг