Вести

Гојковић: Подржавам предлог председника Србије о војном року

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић рекла је да подржава предлог председника Србије за поновно увођење редовног војног рока.

"Пажљиво сам саслушала предлог председника Александра Вучића, о коме се размишља и о коме ће се након релевантних процена озбиљно разговарати и у Народној скупштини у наредне две године, јер је то озбиљна тема", рекла је Гојковић.

Гојковић је додала да ће гласати за то да се врати нека врста војне обавезе за млађе популације у нашој земљи, али да треба добро размотрити да ли је за војну обуку потребно три или шест месеци, као и да ли ће бити укључени и мушкарци и жене.

"То је идеја која је у читавој Европи веома актуелна. Они који су задржали војни рок гледају да то продуже са три на шест месеци, а они који су га укинули као ми разматрају да га врате. Друге су околности у 21. веку, имамо питање тероризма, миграције и великих природних катастрофа које нам се дешавају", истакла је Гојковић.

Упитана да ли очекује расписвање ванредних парламентарних избора, она је казала да их не очекује и да су у току припреме за јесење заседање.

"Крећемо са одржавањем седница у другој половини септембра, а у октобру са јесењим заседањем. Очекујемо садржајан рад о предлозима закона, а о изборима нико не прича, па чак ни опозиција”, рекла је Гојковић.

 

Седнице одбора за привреду, туризам на јесен у Чачку

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић посетила је данас Чачак где је после састанка са градским руководством рекла да је договорено да се на јесен прве седнице скупштинских одбора за привреду, регионални развој и туризам одрже у том граду.

Гојковић је истакла да ће се разговарати о изградњи научно - технолошког парка, повећању видљивости града Чачка на туристичкој мапи Србије и развоју туристичких потенцијала које Чачак има.

Гојковић је истакла да је састанак са градским руководством трајао скоро два сата и да се показало да има простора и потребе за већом сарадњом републичког парламента са локалним самоуправама.

Гојковић је такође предложила да се град Чачак активно укључи у јавна слушања већих нацрта закона које одржава Влада РС.

„Данас смо дефинисали неколико модела са којима можемо да кренемо већ почетком редовног јесењег заседања Скупштине Србије", казала је Гојковић и оценила да је Чачак до сада био неправедно запостављен.

Гојковић је у Чачку боравила на позив градоначелника града Милуна Тодоровића, а теме састанка биле су и реконструкција скупштинске сале, одржавање каравана за ментално здравље младих људи, отварање музеја кошарке и рокенрола као и многе друге.

Гојковић сматра и да Чачак заслужује да добије музеј рокенрола јер је то град који је у Србији био колевка овог музичког правца.

Председница Народне Скупштине је најавила да ће караван посвећен менталном здрављу младих људи након представљања у Београду бити одржан у Чачку, што се очекује крајем октобра.

„Драго ми је да је град Чачак међу првим локалним самоуправама показао разумевање за овај пројекат, за проблем младе популације и да ће бити један од првих градова који ће учествовати у том пројекту. Убеђена сам да не треба само да доносимо предлоге закона и да расправљамо о њима, него да неким својим проактивним наступом и идејама можемо много тога да урадимо за грађане Србије који су нас и предложили да их заступамо”, закључила је Гојковић.

 

 

Извор: Танјуг